Slår ihjäl mc-myter

Medlemmarna i Virserums motorcykelklubb vill slå sönder myten om att motorcykelgäng är kriminella och inte drar sig för att ställa till med bråk. De ser på sig själva som helt vanliga människor med ett otroligt intresse för motorcyklar och inget annat.Som en stor familj med likasinnade. Nu vill de visa upp sina rätta jag för Virserumsborna genom att ordna en motorcykelns dag.

Jonas Hagberg, Kent "Flisan" Johansson, Inge Andersson och Johan Kling hoppas att många vill besöka dem när de ordnar motorcykelns dag på lördag.

Jonas Hagberg, Kent "Flisan" Johansson, Inge Andersson och Johan Kling hoppas att många vill besöka dem när de ordnar motorcykelns dag på lördag.

Foto:

Hultsfred2002-05-08 06:24

Virserums mc-klubb har existerat i sin nuvarande form sedan början på 80-talet. I dag är medlemmarna 14 till antalet, varav endast en är tjej.
Två som var med från början är Kent "Flisan" Johansson och Inge Andersson. De började köra motorcykel långt innan den nuvarande klubben existerade och var med i lite olika motorcykelgäng runt om i Småland som unga. När Virserums mc-klubb skulle bildas var de inte sena att hänga på.
- Man kan nog säga att vi hittat hem igen, ler Inge Andersson.

Frihetskänsla
Med sitt gråstripiga hårsvall och skinnkläder ser han ut som urtypen för en riktig knutte.
Jonas Hagberg och Johan Kling har inte varit medlemmar lika länge, men det har hunnit bli några år i alla fall. Liksom de äldre medlemmarna är de precis lika insatta och betagna i motorcykelkulturen.
- Varför man väljer att köra motorcykel har egentligen bara en enkel anledning; frihetskänslan. Det går inte att uppnå samma känsla på annat sätt, berättar Johan. Det handlar inte om någon vilja att vara med i ett gäng som bråkar, super eller knarkar.
Med det kommer han också in på de fördomar en del människor har, att mc-gäng består av kriminella personer som bara är ute efter att terrorisera omgivningen.
- Det där är inget annat än en myt, förklarar han. För oss är det intresset för motorcyklar som är det huvudsakliga. Många tittar på hur Hells Angels och Bandidos har uppfört sig, men där handlar det inte om motorcykelintresset i första hand. Det rör sig om en avart skulle jag vilja påstå. Det är en kriminell organisation som gömmer sig bakom.
I själva verket vill medlemmarna i Virserums mc-klubb framställa sig själva som bra killar och tjejer med ett stort intresse för motorcyklar och som gillar att ha roligt tillsammans.
- Vi är som en stor familj, kan man säga, menar Flisan.

Många vänner
Åtminstone någon gång per år besöker klubben sin vänklubb i danska Hornbäck. Till pingsthelgen ska de exempelvis åka ner för att fira den danska klubbens åttonde födelsedag. Det händer också att de hälsar på klubbar i bland annat Holland och Tyskland.
I samband med marknaden i augusti ordnar Virserumsklubben alltid en stor träff där kompisarna från när och fjärran bjuds in. Likaså i början av året då det ordnas en vinterträff.
- Det är så kul. Vi åker till dem ibland och ibland kommer de till oss. Vi har så mycket vänner runt om i Europa, i Sverige med för den delen. Jag tror inte jag skulle kunna hitta bättre och fler vänner på annat sätt än genom motorcykelintresset, berättar Flisan.

Öppet hus
- Det blir en så härlig stämning också, förklarar Inge. Vi som träffas är ju alla intresserade av samma sak. Det är dessutom alltid skötsamt. Jag tror inte jag har sett något bråk över huvudtaget under alla år.
För att bemöta ortsbornas eventuella fördomar ska nu klubben anordna en motorcykelns dag.
- Vi vill visa att vi inte är några busar, utan vanliga människor med motorcyklar som hobby, förklarar Johan.
På lördag bjuds allmänheten in till klubblokalen på Södra Järnvägsgatan, i folkmun kallad Kåken. Några av medlemmarna kommer att ställa upp och köra besökande barn i sidovagnar och inne i den nyrenoverade lokalen ska kaffe och våfflor serveras. På kvällen blir det dessutom grillfest med trubadur.
- Det skulle vara kul om det kom folk i alla åldrar, säger Jonas. Alla är ju välkomna. Det vore roligt om de som inte varit här får se hur fint vi har gjort.
Lokalen hyr klubben av kommunen, men de resurser som lagts på att renovera stället har tagits ur klubbkassan. I vintras byttes i princip hela inredningen ut. Från golv till tak.
- Vi försöker få ihop pengar så att vi kan byta taket nu också, förklarar Johan.
Motorcykelns dag är en gammal tradition som nu plockas upp igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om