Oro för ännu sämre arbetsvillkor i omsorgen

Kommunals lokala sektion befarar att arbetssituationen inom vård och omsorg kommer att förvärras ännu mer när restriktionerna slopas. "Vi är oroliga", säger Jeanette Persson.

"Arbetsmiljön är en katastrof just nu", säger Jeanette Persson, ordförande i Kommunals lokala sektion.

"Arbetsmiljön är en katastrof just nu", säger Jeanette Persson, ordförande i Kommunals lokala sektion.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-02-03 12:00

På torsdagsmorgonen meddelade regeringen att merparten av restriktionerna tas bort den 9 februari.

– Vi blir lite oroliga, för vi är mitt uppe i en våg som är ganska allvarlig, säger Jeanette Persson, ordförande för Kommunals sektion Hultsfred-Högsby.

– Jag antar att vård och omsorg fortfarande ska ha vissa föreskrifter, men risken är väldigt stor att det blir lättare att få in smittor i våra verksamheter om man släpper det fritt ute i samhället.

Hur är läget på arbetsplatserna just nu?

– Det är inte bra. Mycket personal är sjuk i alla verksamheter. Det finns inga vikarier och man blir inbeordrad på ledigheter, säger Jeanette Persson som berättar att många även sitter i karantän på grund av smitta i familjen.

– Det påverkar våra medlemmar, som inte har så höga löner, väldigt mycket. Framför allt i dessa tider när både elpriser och bensinpriser är höga och matpriserna har stigit.

Även på Lärarförbundet i Hultsfred finns en oro.

– Lärarförbundet gläds åt beskedet, men samtidigt känner vi en oro. Ännu är det inte riktigt över för skolans del. Det är fortfarande en hög smittspridning och frånvaron är hög både bland elever och lärare, säger Minna-Maria Jonsson, ordförande och huvudskyddsombud i Lärarförbundets lokalavdelning.

– På ett lokalt plan behöver man fortsatt göra riskbedömningar och vidta åtgärder när det behövs. Framför allt måste man ta lärarnas arbetsbelastning på allvar. Den har varit väldigt hög genom hela pandemin. Det är svårt när man tvingas täcka upp för varandra. Den situationen kommer att fortgå.

Smittspridningen är hög i Hultsfreds kommun.

– Som tur är slår det mest mot personalen den här gången och inte så mycket mot brukare. Men det blir svårt att driva verksamheterna på ett bra sätt. Arbetsmiljön är en katastrof just nu, säger Jeanette Persson på Kommunal.

När samhället öppnar upp befarar hon att arbetssituationen för personalen kommer att försämras ännu mer.

– Sedan är vi inga forskare, vi vet inte vad konsekvenserna blir. Men vi är oroliga.

Katarina Dunhage Jakobsson är verksamhetschef för vård och omsorg i Hultsfreds kommun.

– Vi hade en avstämning i dag på morgonen för samtliga verksamheter. Det finns några verksamheter som är mer drabbade än andra. Visst är det ett ansträngt läge, men det är inget krisläge, säger hon.

Minna-Maria Jonsson, ordförande för Lärarförbundet i Hultsfred.
Minna-Maria Jonsson, ordförande för Lärarförbundet i Hultsfred.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!