SM-final i CNC för Omar och Vincent från Hultsfred

Omar Smailhodzic och Vincent Bragd från Hultsfred har gått vidare till final i Ungdoms-SM i CNC-teknik.

Vincent och Omar är vidare till semifinal i Ungdoms-SM i CNC-teknik. Isak fick en reservplats. Från vänster: Vincent Bragd, Isak Östrand, Omar Smailhodzic och lärare Irfan Dzinic.

Vincent och Omar är vidare till semifinal i Ungdoms-SM i CNC-teknik. Isak fick en reservplats. Från vänster: Vincent Bragd, Isak Östrand, Omar Smailhodzic och lärare Irfan Dzinic.

Foto: Pressbild

Hultsfred2023-10-18 17:12

– Jag är lite euforisk fortfarande, jag har lite svårt att smälta det, säger läraren och mentorn Irfan Dzinic.

För andra året i rad går Irfans elever vidare till final i Ungdoms-SM i CNC-teknik, som går sista året på gymnasiet. Årets finalister är Omar Smailhodzic och Vincent Bragd.

– Jag tror de känner samma sak som jag, de är nog lite chockade, säger Irfan.

Tävlingen har pågått i flera månader. De tävlande eleverna har varit både otåliga och förväntansfulla inför beskedet.

– De kom varje dag och frågade om jag fått något svar. En dag när jag hade lektion så kollade jag min mail snabbt, och plötsligt såg jag att de hade gått vidare. Då sprang jag ut från kontoret och skrek “yes yes yes!”. Då förstod de, säger Irfan.

Både Omar och Vincent är elever på det Industritekniska programmet (IN) på Hultsfreds Gymnasium, som drivs av Additivt teknik center AB. Även klasskamraten Isak Östrand kvalificerade sig som reserv.

– Jag är riktigt imponerad av eleverna som verkligen är engagerade i sin utbildning, säger Joakim Svensson, VD Additivt Teknikcenter AB i ett pressmeddelande.

Under våren och hösten har man tävlat i olika omgångar. Tävlingen består av både teoretiska och praktiska moment, där man har skickat in exempel som eleverna fräst fram.

– Lärarna Ifran Dziniz som är mentor och Roger Hillström har verkligen motiverat och inspirerat ungdomarna på ett föredömligt sätt, säger Joakim Svensson.

I november möts fyra skolor i semifinal på Elmia i Jönköping. Många svenska och internationella företag ställer ut sina produkter på mässan.

– Jag minns en tjej som inte kom vidare i finalen förra året, men jag sa till henne att det var minst 200 företagare som såg när hon tävlade. Möjligheten att bli erbjuden jobb är enorm, säger Irfan.

Irfan ser gärna att det blir fler tjejer i branschen.

– Vi har två tjejer på programmet som går i tvåan nu som vi gärna vill ska ställa upp nästa år.

De lag som går vidare möts i en final. Det lag som går segrande ur tävlingen är kvalificerade till Yrkes-SM i Karlstad i april nästa år.

– Förra året mötte vi Mälardalens Tekniska Gymnasium i finalen, även de har kvalat in i år så det blir tufft. Men eleverna är riktigt duktiga och taggade inför tävlingen. Vi åker upp med andra elever för att heja på på plats i Jönköping, säger Joakim Svensson.

Vidare i tävlingen är också elever från Lichron Skövde, Mälardalens Tekniska Gymnasium, och Vilhelm Mobergsgymnasiet.

I november avgörs finalen i Ungdoms-SM i CNC i Jönsköping. Från vänster: Vincent Bragd, Isak Östrand, Omar Smailhodzic och lärare Irfan Dzinic.
I november avgörs finalen i Ungdoms-SM i CNC i Jönsköping. Från vänster: Vincent Bragd, Isak Östrand, Omar Smailhodzic och lärare Irfan Dzinic.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!