Små hål i gatan avslöjar gamla miljösynder

Det är första steget i ett omfattande arbete med att byta ut vatten- och avloppsledningarna längs hela Norra Oskarsgatan. Samtidigt som man exploaterar kvarteret Batteriet.

Norra Oskarsgatan, den främsta infarten till Hultsfred kommer att grävas upp för ett omfattade saneringsarbete. Projektet har redan kommit igång.

Norra Oskarsgatan, den främsta infarten till Hultsfred kommer att grävas upp för ett omfattade saneringsarbete. Projektet har redan kommit igång.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-04-21 09:00

– Anledningen till att vi borrar hål i asfalten är för att se om det finns gammal miljöfarlig asfalt i lagren, säger Simon Råsbacken på ÖSK.

Gatan är ju gammal – som gatan skulle man kunna säga – och den har blivit asfalterad i flera omgångar. Det gör att det finns en liten misstanke om att det kan finnas gammal miljöfarlig asfalt i botten på lagren. 

– Den gamla asfalten kan innehålla en hel del miljöfarliga ämnen, säger Råsbacken. Men de finns inte i den nya.

Det är en förstudie inför det stora VA-saneringsprojektet som ska göras. Ledningarna i Norra Oskarsgatan ska bytas ut. Dels är de komna till åren, och dels räcker inte kapaciteten till, när och om det blir fullt utbyggt i kvarteret Batteriet och på handelsområdet.

Norra Oskarsgatan är den främsta infarten till Hultsfred. En ordentligt trafikerad gata som leder ut till riksvägen.

Det här arbetet kommer att bli både omfattande och långdraget. Simon Råsbacken räknar med att det kommer att ta ett år, kanske ett och ett halvt innan det är klart.

– Det kan komma att bli lite trixigt i trafiken under tiden, säger Simon Råsbacken. Men det ska vara framkomligt hela tiden. Vi kommer att börja med exploateringen av området, bygga vägar, så att trafiken kan ledas den vägen medan gatan grävs upp.

– Arbetet kommer att börja någon gång i augusti och september, säger Simon Råsbacken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!