Fasadglas slår rekord – och rekryterar ny vd

Rekordstor orderstock och byte på vd-posten. Fasadglas i Hultsfred har mycket på gång. "Nu går vi in i ett annat läge", säger Johan Kling som har lämnat vd-jobbet för att koncentrera sig på produktutvecklingen.

Platschef Sofia Larsson och produktionschef Dennis Häll visade upp de nya lokalerna i samband med flytten hösten 2022.

Platschef Sofia Larsson och produktionschef Dennis Häll visade upp de nya lokalerna i samband med flytten hösten 2022.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2023-12-21 05:00

För drygt ett år sedan flyttade Fasadglas sin produktion till gamla Hultsfreds-Husområdet vid Norra Oskarsgatan, vilket innebar att produktionsytan sexdubblades. 

Även personalstyrkan har växt snabbt. Före flytten hade företaget ett 20-tal anställda i Hultsfred. I dagsläget arbetar 61 personer i fabriken, enligt Johan Kling.

– Jag har varit tillförordnad vd sedan 2019, men jag har jobbat betydligt längre på Fasadglas, säger Johan Kling.

undefined
"Jag har gått in i en annan roll", säger Johan Kling som lämnat vd-posten på Fasadglas för att jobba med projekt- och systemutveckling.

Han slutade nyligen som vd men jobbar kvar i bolaget.

– Jag har gått in i en annan roll, säger Johan Kling som uppger att organisationsförändringen varit planerad sedan länge.

– Nu går vi in i ett annat läge med god orderstock och mycket produktion. Jag ska fortsätta utveckla produkter och projekt som jag tidigare har gjort. Fabriken är "up and running" nu, och då kan vi göra en organisationsförändring.

Erik Stening är marknads- och försäljningschef på moderbolaget Fasadglas Bäcklin AB. Även han uppger att vd-bytet i Hultsfred har planerats under en längre tid.

– Johan har varit tillförordnad vd under en period. I nästa fas kommer vi att tillsätta en vd som ska driva anläggningen, säger Erik Stening.

undefined
I samband med flytten till gamla Hultsfreds-Husområdet förra året satsade Fasadglas på ett nytt träbaserat fasadsystem.

Rekryteringen påbörjades för mer än ett halvår sedan, enligt Stening, och har ännu inte avslutats. Arbetsuppgifterna som vd har tillfälligt tagits över av ekonomichefen på moderbolaget.

Fasadglas Bäcklin Produktion AB, som är namnet på produktionsbolaget i Hultsfred, har gått med förlust de senaste åren, men enligt Erik Stening har vd-bytet inget samband med minusresultaten.

– Syftet med produktionsbolaget är egentligen bara att producera fasader och fasadelement för moderbolaget. Inte att gå ut kommersiellt och skaffa egna kunder och generera vinst.

undefined
Platschef Sofia Larsson och produktionschef Dennis Häll visade upp de nya lokalerna i samband med flytten hösten 2022.

Både Erik Stening och Johan Kling uppger att Fasadglas just nu har sin största orderstock någonsin.

– Vi ser väldigt ljust på framtiden. Vi tror att produktionsanläggningen i Hultsfred kommer att få väldigt, väldigt mycket att göra, säger Erik Stening.

– Kravet på produktion kommer nästan att fördubblas från 2023 till 2024. Sedan blir det ytterligare en ganska kraftig ökning 2025 för att möta det som redan ligger i orderstock.

I dagsläget kan han däremot inte utlova några nyanställningar i Hultsfred.

– Nu har vi en produktion som fungerar och vi jobbar successivt med att optimera den. Sedan får vi se om vi behöver fler personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!