Snart är gamla betyg ogiltiga: Stort intresse för nya

Gamla gymnasiebetyg från före 2011 blir snart ogiltiga vid ansökan till högre studier. Men intresset att förnya och läsa in ett nytt slutbetyg är stort.

Aina Kalle och Ingegerd Alatalo berättar att intresset är stort för att plugga i Hultsfred. 500 personer finns på lärscentrum/Campus Hultsfred.

Aina Kalle och Ingegerd Alatalo berättar att intresset är stort för att plugga i Hultsfred. 500 personer finns på lärscentrum/Campus Hultsfred.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-09-11 08:00

– Vi har 73 personer registrerade för att läsa in ett nytt slutbetyg, säger Aina Kalle, rektor på Hultsfreds Lärcentrum.

Det är betyg, som är utfärdade före gymnasiereformen 2011 som blir ogiltiga från första juli nästa år, vid ansökan till högre studier. 

– Det skulle egentligen ha skett redan första juli i år, säger Aina Kalle, men på grund av covid-19 har regeringen förlängt tiden.

Coronapandemin har dessutom fört med sig att regeringen lättat på kraven för att få så kallat studiestatsstöd. Det vill säga ett bidrag för att studera vidare.

– Numera behöver man inte vara arbetslös så länge för att få stödet, säger Aina Kalle.

Nu har verksamheten i gamla Metropolhuset dragit igång på allvar. Räknar man samman vuxenutbildningen, SFI och Campus Hultsfred, är det i runda tal 500 personer som pluggar här.

undefined
"Jag har alltid gillat siffror". Liselott Johansson har hakat på den nya utbildningen och ska bli redovisningsekonom.

En av dem är Liselott Johansson från Alsterbro, som är inne på tredje veckan av den alldeles nya utbildningen till redovisningsekonom.

– Jag har alltid gillat siffror, säger hon. 

Efter att tidigare jobbat inom vården, kände hon att hon ville skaffa sig en ekonomiutbildning.

– Så jag googlade runt och hittade den här utbildningen, säger hon. 

Hon sökte och fick en av de sex platserna i Hultsfred.

Aina Kalle berättar att konkurrensen var hård, det var över 40 sökande.

Dessutom har en ny omgång blivande undersköterskor börjat.Totalt har man 34 som pluggar den här utbildningen, och fler kommer det att bli inom ramen för äldreomsorgslyftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!