Snart besked om Stålhagens framtid

Det kan bli aktuellt att riva flera av husen i Stålhagen. En utredning om framtiden för bostadsområdet pågår och ett förslag väntas inom kort.

Riva eller inte riva, det är frågan. Snart kommer ett besked om Stålhagens framtid.

Riva eller inte riva, det är frågan. Snart kommer ett besked om Stålhagens framtid.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-08-25 16:00

Migrationsverket har flyttat ut och lämnat 100-talet tomma lägenheter efter sig i bostadsområdet Stålhagen i Hultsfred. 

– Många av lägenheterna är väldigt slitna, säger vd Helena Grybäck Svensson vid AB Hultsfreds Bostäder, som äger det aktuella området. Hon tror inte så mycket på att det skulle vara ekonomiskt försvarbart att renovera.

– En renovering skulle kosta nästan som nyproduktion. Och vi skulle inte kunna ta ut de hyror som behövs för att täcka kostnaden. Inte i det området. Så någon nybyggnation är inte aktuell i området.

Bostadsbolaget riktar nämligen in sig på mer centralt belägna tomter för de eventuella byggplaner som finns. Och det finns en del tankar, enligt Helena Grybäck Svensson. Men än så länge finns inget konkret i den vägen, även om nya detaljplaner är beställda av kommunen. Exempelvis om lägenheter på hotelltaket och på gräset vid kommunhuset.

Ett mer konkret förslag om framtiden för Stålhagen väntas inom några veckor. Utredningen pågår för fullt och Helena Grybäck Svensson hoppas kunna presentera det för styrelsen vid nästa möte.

– Sedan får vi se vad styrelsen säger, fortsätter hon. Det är en så pass stor fråga, att det krävs ett slutgiltigt beslut av kommunfullmäktige.

Merparten av de 100 tomma lägenheterna som hyrdes av Migrationsverket finns i fem av huskropparna i området och det är mot dessa den mesta uppmärksamheten riktas.

– Det är några få människor som bor kvar i husen, säger Helena Grybäck Svensson och omflyttningar sker successivt i området, så jag tror inte det ska bli några problem.

I några av husen i området finns också en rad olika verksamheter som drivs av både kommun och Region Kalmar, som familjecentral, socialförvaltningens barn- och familj och en del annat. De husen är "fredade" i det här sammanhanget.

Likaså har bolaget den senaste tiden lagt mycket arbete och pengar på utemiljön i delar av bostadsområdet.

– Det är något som vi tänker vara rädda om och ta vara på, oavsett vilket styrelsens beslut än blir, säger Helena Grybäck Svensson.

Att behålla husen och fortsätta hyra ut dem är inget alternativ, enligt Helena Grybäck Svensson. Inte eftersom många av lägenheterna är väldigt slitna. Inte ens till en lägre hyra.

– Vi vill att människor ska bo bra, säger Helena Grybäck Svensson, vi vill hyra ut fräscha lägenheter. Och att renovera skulle kosta för mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!