Snart får vi veta vem som äger slakthusruinen

"Äntligen" säger Lars Gjörloff, utvecklingschef på Hultsfreds kommun. Nu finns det ett datum. Snart får vi veta vem som äger slakteriet, Pechlin 9.

Sedan branden i september 2019 har ruinerna legat orörda. Men ett äganderättssammanträde i juli väcker hopp om en uppstädning.

Sedan branden i september 2019 har ruinerna legat orörda. Men ett äganderättssammanträde i juli väcker hopp om en uppstädning.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-06-16 14:13

Det var 23 september 2019 som slakthuset i Hultsfred totalförstördes vid en våldsam brand. Men redan då hade det stått övergivet i många, många år. Ingen visste vem som ägde anläggningen. Sedan branden har ruinera legat kvar och förfulat omgivningen, till förtvivlan och vrede för många som bor runt omkring. Men nu vaknar hoppet om en uppstädning.

I flera månader har  Lars Gjörloff, och många med honom, väntat på en inbjudan från Lantmäteriet om ett andra äganderättssammanträde.

Och det har varit en lång väntan, långt längre än vad regelverket stipulerar.

– Det första äganderättssammanträdet hölls 20 oktober, säger Lars Gjörloff, det andra skulle ha hållits i månadsskiftet januari - februari i år. Men så kom pandemin emellan.

Men nu har han i alla fall fått en inbjudan från lantmäteriet. Den 13 juli är det dags, en tisdag. Då kommer ett digitalt äganderättssammanträde att hålas.

– Då kommer man att gå igenom dagsläget, och därefter kommer en ägare att utpekas, säger Lars Gjörloff som ser fram mot det här mötet med stort intresse.

Redan vid första sammanträdet i höstas, var det en person som gjorde anspråk på äganderätten till slakteritomten.

– Nu får vi se vad det blir för utfall på mötet, säger Gjörloff, sedan får vi ta det vidare därifrån.

Om personen i fråga utses till rättmätig ägare av området av Lantmäteriet, får kommunen någon att ställa krav om uppstädning på.

– Med ägande kommer ansvar, säger Lars Gjörloff.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!