Efter stölderna: Nu blir det belysning på kyrkogården

Kyrkogården i Hultsfred ska få belysning. Pastoratet har vänt sig till länsstyrelsen i Kalmar med en ansökan om att få sätta upp lampor på kyrkogården.

Kyrkogården i Hultsfred ska få belysning. Pastoratet har vänt sig till länsstyrelsen får att få tillstånd att sätta upp ett antal ljuspunkter.

Kyrkogården i Hultsfred ska få belysning. Pastoratet har vänt sig till länsstyrelsen får att få tillstånd att sätta upp ett antal ljuspunkter.

Foto: Arkiv

Hultsfred2022-08-03 19:00

– Det blir trevligare att besöka för att tända ett ljus på kyrkogården, säger Ulla Lisedahl, ordförande i kyrkorådet. Vintertid kan det vara riktigt mörkt och nästan lite otäckt. Det blir bättre om man kan se var man går.

Hon lyfter fram trivselfaktorn i första hand som orsak till ansökan. Men det finns ytterligare en anledning, att göra det lite mindre attraktivt att stjäla blommor från gravarna. Efter ett antal blomstölder nu under våren har belysningen blivit ett alternativ.

– Men det är inte huvudanledningen, säger Ulla Lisedahl, den viktigaste anledningen är att det ska bli trevligare att besöka kyrkogården. Längre fram i höst blir det ju mörkt tidigare, redan vid fyratiden. Då känns det bättre om det finns belysning.

I dag är det bara en liten del av kyrkogården som är upplyst, området runt kapellet har några få ljuspunkter. Men om pastoratet får klartecken från länsstyrelsen ska det bli betydligt mer.

– Vi planerar också att gå vidare med belysning till de övriga kyrkogårdarna, säger Ulla Lisedahl. I Vena finns det redan belysning, men det behövs på flera andra.

Men – det är inte bara så till att sätta upp belysning. Det kräver också att man får tillstånd från länsstyrelsen. Samtidigt som det är viktigt att lamporna passar in i miljön. 

Målet är att få upp belysningen så snart som möjligt, helst redan i år. Men som sagt, det behövs klartecken från länsstyrelsen först.

– Vi hoppas att vi kan få det snart, säger Ulla Lisedahl. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!