Anders Kindström på kommunens arbets- och integrationsenhet har höga förhoppningar om att byggprojekten ska skapa nya chanser att komma in på arbetsmarknaden, för de som står längst i från den.
- Det kan handla om praktikplatser, nystarsjobb eller lärlingsplatser, säger han. Det är klart att vi kan inte tvinga företagen, men vi kan ändå trycka på vikten av de här jobben.
Han visade några olika exempel på hur det kan fungera och berättade också att i exempelvis Rotterdam finns det regler som säger att social hänsyn ska tas vid upphandlingar över en viss storlek. Även i Göteborg och på flera andra platser i landet jobbar med social hänsyn vid upphandlingarna.
- Det blir dessutom en chans för företagen att hitta nya medarbetare för framtiden.
Så förutom att det handlar om stora byggprojekt, hoppas han också att satsningen ska få betydelse för integrationsarbetet i kommunen som en bonuseffekt.
Sammanlagt handlar det om byggprojekt på över en halv miljard som ska genomföras.
Inför att kommunen går ut och vill ha in anbud på de olika projekten togs ett annorlunda grepp, intresserade entreprenörer både stora och små bjöds in till ett informationsmöte där de olika projekten presenterades närmare. Som till exempel när Riksbyggen presenterade de kommande satsningarna på äldreboenden.
Det är första gången kommunen gör en sådan här sammandragning inför en upphandling, och intresset var stort hos företag från både när och fjärran.
Anders Kindström ser flera fördelar med den här satsningen. Förutom att företagen får veta mer om de förestående upphandlingarna, gav det här mötet en möjlighet för de stora byggbolagen att träffa de mindre. Att de lokala byggarna fick visa upp sig för de stora drakarna.
- Det kan visa sig vara värdefullt i framtiden, säger Anders Kindström, att de får möjlighet att tala om att de finns här och är beredda att ta i.
Helt enkelt att skapa ett kontaktnät mellan företagen i förhoppning om att kunna skapa lokala jobb hos eventuella underentreprenörer.