Fram till nu har man kunnat hålla uppe nattbemanningen med hjälp av statbidrag, men det är på väg att försvinna.
Men hellre än att återgå till två personer i nattskiftet, begär man, eller äskar som det heter på kommunalt språk, extra pengar. Trots att nämnden fått stränga order från budgetberedningen att hålla sig inom ramarna.
2,2 miljoner räcker till att öka nattbemanningen med en extra heltidare på vardera boendet. Så det ska även fortsättningsvis vara tre personer i tjänst varje natt.
- Det behövs, säger nämndens ordförande Per-Inge Pettersson, ofta går det åt två personer vid en insats, och då måste det finnas någon över som kan svara på andra larm.
Med tanke på att socialnämnden har en total driftsbudget på 430 miljoner brutto, är det inte världens jättepengar man frågar efter.
På investeringssidan ligger nämnden ganska lågt 2019, och laddar i stället för 2020 när det är dags att flytta in i den nya Hemgården. Förutom de 500 000 som redan finns avsatt för möbler och inventarier i långtidsplanen begär man ytterligare 900 000 kronor. sedan begär man ytterligare 700 000 året därpå, när storsatsningen på särskilt boende fortskrider.
Socialnämndens förslag till budgetberedningen innehåller också ett kapitel som heter Uppskattade behov. Ett kapitel som kanske inte blir så uppskattat av budgetberedningen.
Det här kapitlet handlar om kostnader man befarar kommer att komma. Exempelvis 860 000 till solvändan, där sovande nattjour gjorts om till "vaken natt" på grund av ökat omvårdnadsbehov.
Likaså flaggar man för att en kostsam elevhemsplacering som gjordes i år, kan komma att fortsätta även nästa år.
- Men det är kostnader vi inte vet om får, säger Per-Inge Pettersson, men vi vill varna för att det kan bli så.
De senaste åren har hemtjänsten haft svårt att hålla sin budget. Det har blivit kraftiga underskott, som socialnämnden nu vill gå på djupet med.
Nämnden ställde sig bakom ett förslag från Jonny Bengtsson (S), andre vice ordförande, som går ut på att en rejäl genomlysning ska göras. Med bland annat en tidsmätning för att se hur hemtjänsten arbetar.
Under 2019 ska man genomföra den här genomlysningen och försöka få kläm på var underskotten uppstår och varför. Antingen det handlar om att det behövs mer pengar, eller om det går att arbeta smartare.
Tidsmätningen är en del i det här arbetet. Senast det gjordes en sådan var för sex år sedan och saker och ting har hänt sedan dess.