Det kan bli satsningen vid gamla impregneringsverket

Vi kan avslöja att Södra blivit uppvaktade av flera aktörer som vill etablera sig på området där Södra hade ett impregneringsverk.

132 100 kvadratmeter. Det är ett jätteområde som ligger färdigsanerat och väntar på att användas. Mycket talar för att det blir som solcellspark.

132 100 kvadratmeter. Det är ett jätteområde som ligger färdigsanerat och väntar på att användas. Mycket talar för att det blir som solcellspark.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-04-21 17:00

Mycket talar för att det kan bli en tredje solcellspark i Hultsfred. 

– Det är en ytsanering av området som är gjort, säger Tomas Bengtsson, teknisk chef på Södra Wood i Växjö. Men det finns misstankar om att det finns föroreningar kvar djupare ner i marken på sina ställen. Så därför är användningsområdet för tomten något begränsad och några nybyggen är knappast aktuella. 

– Men som solcellspark skulle området fungera utmärkt. Det är flera aktörer i solcellsbranschen som har uppvaktat oss om det området.

Han tror att det är ett bra läge för en solcellspark, med tanke på närheten till den infrastruktur som behövs, för att kunna leverera ut elströmmen på nätet.

Solceller och miljövänlig teknik går hand i hand med Södras egen policy på klimatområdet.

– Vi har till exempel gjort alla våra sågverk fossilfria. Vi använder ingen vanlig diesel vid våra transporter. Vi producerar också vår egen energi, och kan leverera ut en del ström på nätet, säger han.

Så han är positivt inställd till att det blir en solcellspark på det gamla impregneringsverket, även om ingenting är klart ännu. Men intresset finns från båda håll.

Nu är en ytsanering av det 132 100 kvadratmeter stora området genomförd. Stora mängder av föreorenade massor har transporterats bort och hela marknivån har sänkts med ungefär en halvmeter, trots att en återfyllning gjorts med rena massor. 

– Eftersom det är en så gammal industri som legat här delar staten och södra på kostnaden för saneringen, säger Tomas Bengtsson som också förklarar att länsstyrelsen och SGU, Sveriges Geologiska Undersökningar, drivit saneringsprojektet som blev klart förra sommaren.

Impregneringsverket var i drift mellan 1943 till 1989 och här tillverkades järnvägsslipers, telefonstolpar och liknande som behövde en kraftfull impregnering. Medaljens baksida var dock att det spreds en hel del föroreningar i marken. Bland annat arsenik och kreosot. Och eftersom den här tomten ligger mitt på Hultsfreddeltat, en värdefull grundavattenresurs, så var en sanering av området av nöden tvunget.

Om Södra och någon av de aktuella aktörerna kommer överens och planerna blir verklighet, skulle detta bli den tredje planerade solcellsparken i Hultsfred. Sedan tidigare finns ju kända solcellsplaner för såväl flygplatsen som för "Kiras öken", alltså området norr om Silverslättsvägen.

Impreneringsverket i Hultsfred startade 1943 och var i drift fram till 1989. Nu efter saneringen kan det komma att bli solcellspark.
Impreneringsverket i Hultsfred startade 1943 och var i drift fram till 1989. Nu efter saneringen kan det komma att bli solcellspark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!