Södra varnar för aktioner mot avverkningar

I veckan har skogskoncernen Södra skickat ut mejl till bland annat underleverantörer, och varnat för aktioner riktade mot avverkningar.

Skogskoncernen Södra varnade sina underleverantörer för att det kunde finnas risk för protestaktioner mot avverkningar på fredagen.

Skogskoncernen Södra varnade sina underleverantörer för att det kunde finnas risk för protestaktioner mot avverkningar på fredagen.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Hultsfred2021-04-23 14:22

"Vi vill med denna information öka vår beredskap då vi ser en ökad aktivitet på bl a sociala medier där skogsbruket kritiseras", så inleds mejlet som avslutas med en checklista om hur man som underleverantör ska agera om man kommer till en plats där det pågår en aktion.

De som fått mejlet uppmanas att vara lugna, backa undan och hålla sig på behörigt avstånd. Enligt informationen har det gått ut uppmaningar på sociala medier till aktioner i dag fredag.

Vad ligger bakom mejlet?

– Det har funnits en debatt en tid som framförallt rör de norra delarna av landet, men under den senaste tiden har vi sett att debatten allt mer börjat handla om skogsbruket som helhet, säger Casper Danielsson, pressansvarig på Södra.

Enligt honom har mejlet skickats ut i förebyggande syfte, eftersom det fanns en uppmaning på sociala medier till aktioner fredagen den 23 april.

Vilken är er bild av vilka som står bakom uppmaningarna?

– Det är svårt att säga. Min bild är det att det är mindre grupper, men att de likväl är organiserade.

Hittills har debatten mest handlat om de stora skogsbolagens skogsbruk. Casper Danielsson tycket att det är viktigt att det framkommer att Södra är en medlemsägd organisation som representerar jämförelsevis små familjeskogsägare.

– Vi har 53 000 medlemmar, som alla sköter skogen på sitt sätt.

På fredagsmorgonen rapporterade skogskoncernen Sveaskog om några demonstrationer mot kontor och avverkningsplatser som hörde till bolaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!