Det andra projektet är ett liknande projekt, men då är det i stället dagvattnet från Stålhagenområdet som ska tas omhand. I dagsläget går det i ledningar rakt ut i sjön Hulingen. Utan att renas på vägen. Och det är stora ytor som avvattnas, så det blir ganska mycket vatten det handlar om och det drar med sig en hel del föroreningar från de stora asfaltsytorna.
– Det här projektet handlar om att leda om dagvattnet genom en slingrande bäck ner till sågdammen, säger VA-ingenjör Jennie Karlsson på ÖSK. Den slingrande bäcken blir som ett reningssteg och dammen blir ytterligare ett.
Från sågdammen slingrar sig bäcken vidare ner till Mimerparken och dagvattenanläggningen där. Innan det till slut letar sig ner till sjön Hulingen, som på det viset avlastas en hel del föroreningar som "fastnar" på vägen.
Det andra projektet som är på gång handlar om den lilla Dalsbäcken som kommer från skogarna åt Silverdalenhållet till och som kommer fram vid Nyhagens industriområde. Härifrån går bäcken sedan i kommunens dagvattenledning och blandas med regnvatten från asfalten.
– Projektet går ut på att det rena vattnet som kommer från bäcken ska ledas bort och infiltreras så att det kan hjälpa till att fylla på grundvattnet vid kommunens vattentäkt, i stället för att bli förorenat och rinna rakt ut i Hulingen, säger Jennie Karlsson.
Båda projekten har också som bieffekt att de avlastar de kommunala dagvattensystemen, som inte riktigt vill räcka till. Allra helst inte som det förutspås att klimatförändringar kommer att ta med sig fler och större störtregn i framtiden.
Hultsfreds kommun har nu vänt sig till länsstyrelsen med en ansökan om bidrag för att kunna genomföra de båda projekten. Lova kallas det speciella bidraget som är tänkt till lokala vattenvårdsprojekt.
– Blir projekten beviljade, kan vi få upp till 80 procent av kostnaden, säger Jennie Karlsson. Men jag vet inte när vi kan få besked om saken.
De här båda projekten bedöms som de mest angelägna av en lång rad insatser som föreslås i en omfattande utredning som gjorts av företaget Vatten och Samhällsteknik AB på uppdrag av ÖSK.
– Vi fick ett bidrag från Havs- och vattenmyndigheten för att låta göra den här utredningen, säger Jennie Karlsson, och det är ett väldigt omfattande material, som föreslår ett antal åtgärder för hantering av dagvatten.