När stiftelsen bildades i november 1965, som ett minne av Hedda Pettersson, var syftet att tomterna skulle skänkas till familjer som ville bygga sig ett eget hem, men som inte hade ekonomi att kunna förverkliga sin dröm.
Dåligt intresse
Men det fanns inget intresse då och har heller inte funnits på senare tid, utan tomterna har blivit stående och fått växa igen.
– Tanken var god, men tyvärr har de bara blivit stående, säger församlingsherde Ola Sandberg, som sitter i stiftelsens styrelse.
– Tiderna har förändrats, den situationen finns inte idag, tillägger Björn Ståhlgren, som också sitter i styrelsen. I dag finns ingen efterfrågan på tomter i Järnforsen.
Nytt grepp
Men – nu gör styrelsen ett försök att hitta någon som vill bygga sig ett hem i Järnforsen.
I så fall finns fem tomter: tre på Klövdalavägen och två på Bergsgatan, som ska skänkas bort.
– Tomterna får enligt stadgarna för Tant Heddas stiftelse bortskänkas för uppförande av egna hem, säger kamrer Eva-Lotte Skoog, som jobbar med pastoratets fastigheter. Då, när stiftelsen bildades, var ju situationen en annan, man trodde på expansion i Järnforsen, och släktingarna ville göra en god gärning mot de människor som inte hade råd att bygga sig ett hem för att tomterna var dyra.
Ger inte upp
Hittills har man inte hittat någon intresserad, men styrelsen ger inte upp. I senaste numret av tidningen Kyrkfönstret, marknadsför man möjligheten och håller tummarna för att någon ska vilja bygga sig ett hem på någon av tomterna.
– Det är kanske inte helt omöjligt ändå, hoppas Eva-Lotte Skoog. Enda kravet är att man bygger ett hem och vill bosätta sig i Järeda församling.
Försöka lite då och nu
Det handlar om fem tomter, tre lite mindre på styvt 1 000 kvadratmeter medan de båda på Bergsgatan är dubbelt så stora.
– Det betyder att man skulle kunna bygga flerfamiljshus i två plan på de båda större, upplyser stadsarkitekt Sara Dolk, sedan hon granskat detaljplanen från 1948.
I dag är de dock igenvuxna av skog, som också följer, men den uppges inte ha något direkt värde.
– Stiftelsen kommer att leva kvar och får vi inget napp nu får vi köra förfrågningar lite då och nu, säger Eva-Lotte Skoog.