Solcellspark blir lika stor som flygfältet

Solcellsparken som planeras söder om Hultsfreds flygplats blir ungefär lika stor som flygfältet. "Det handlar om en investering på väl över 400 miljoner", säger Magnus Rahm, projektchef.

Projektområdet för den planerade solcellsparken ligger strax söder om flygplatsen och upptar en yta av 131,5 hektar.

Projektområdet för den planerade solcellsparken ligger strax söder om flygplatsen och upptar en yta av 131,5 hektar.

Foto: Helios Nordic Energy/Jimmy Karlsson/Joakim Serrander

Hultsfred2022-01-27 18:00

Som vi nyligen berättade finns planer på ännu en solcellspark vid flygplatsen. Företaget som vill bygga anläggningen heter Helios Nordic Energy AB.

Sedan tidigare planerar ett annat företag, Alight AB, en 110 hektar stor solcellspark på själva flygplatsen. Helios Nordic Energy vill bygga sin anläggning direkt söder om flygplatsen.

– Det är två olika projekt som utvecklas parallellt, säger projektchefen Magnus Rahm som berättar att Helios Nordic Energy letar efter lämpliga ställen för solcellsparker över hela södra Sverige.

– Framför allt handlar det om att det ska finnas möjlighet att ansluta parken på ett bra sätt till elnätet, och här finns en nätstation ganska nära. 

Området vid Hultsfreds flygplats är dessutom stort och sammanhållet och har lågproduktiv produktionsskog, enligt Magnus Rahm. Skogen ska avverkas inför bygget av solcellsparken.

– De naturvärden som vi har identifierat genom naturvärdesinventeringen undantar vi från solcellsparken. Det är ett område som också har väldigt få närboende och i övrigt saknar områdesskydd, så det finns få motstående intressen på området.

Tanken är att solcellsparken ska bli ungefär lika stor som flygfältet. Projektområdet har en yta på cirka 131,5 hektar. Med en nätansluten effekt på 70 megawatt beräknas anläggningen producera drygt 95 gigawattimmar el per år. Det motsvarar 63 miljoner körda mil med elbil, eller årsförbrukningen för 42 000 elbilar.

– Det som är lite roligt är att solcellsprojektet återknyter till en verksamhet som har funnits på området under beredskapstiden, säger Magnus Rahm.

– Under första hälften av 1900-talet har stora delar av området använts för att producera gengas och träkol. Det finns en hel del så kallade skogsbrukslämningar. Det är i princip lämningar efter bottnarna till kolmilor. 

Han menar att området är perfekt för en solcellspark.

– Nu återför vi området till att återigen kunna bidra till energiförsörjningen.

Projektet kommer att generera en del arbetstillfällen.

– Under byggperioden kommer det nog som mest att vara 40–50 personer på plats och sköta bygget. När parken är på plats handlar det om årligt underhåll med sporadiska besök.

Helios Nordic Energy bjuder nu in till samråd, vilket innebär att allmänheten får möjlighet att lämna synpunkter på projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!