Solpanelerna är på plats, men anläggningen på "Kiras öken" levererar ännu ingen el. Enligt Johan Ehrenberg väntar man bara på att Eon ska koppla in solcellsparken på elnätet.
– Vi har satt upp solpaneler hela tiden, men vi var tvungna att avbryta, för Eon var försenade med sin inkoppling. Nu ska de koppla in, har vi fått löfte om, inom tre veckor. Först då kan vi ha en invigning och slå på knappen, säger Johan Ehrenberg och fortsätter:
– Det här är första fjärdedelen av parken. Sedan måste Eon bygga nya nät för att vi ska koppla in resten, och det verkar ta tid.
Hur känns det att projektet har kommit så här långt?
– Jag är bara irriterad på förseningar. Jag har inget tålamod alls. Vi har en klimatkris, vi måste komma igång, vi kan inte hålla på och tjafsa. Men det är jätteroligt att det rullar på.
När solcellsparken är klar ska den kunna försörja 20 000 lägenheter med el. Egentligen skulle anläggningen ha invigts för ett halvår sedan.
– Då hade vi fått den här fantastiska elbetalningen i somras, när elpriset var uppe i tre kronor per såld kilowattimme. Nu är det mitt i vintern, så nu blir det inte lika mycket el förrän i mars. Men det viktiga är att få igång den.
Hur mycket elproduktion blir det under vintern?
– Man brukar säga att december månad klarar tio procent av vad juni månad klarar. Det beror på att det är få soltimmar.
I veckan belönades ETC:s solcellspark i Hultsfred med Solrospriset, som delas ut av Klimatkommissionen Kalmar län.
– Det var väldigt vänligt av dem, säger Johan Ehrenberg som hoppas på ökade solcellssatsningar i Kalmar län.
– Småland har en fantastisk möjlighet att bli självförsörjande på energi bara genom att utnyttja saker som står i träda.
Han tycker att solcellsutbyggnaden går för långsamt.
– Det är bara att lyssna på COP27 (FN:s 27:e klimatkonferens). Vi har misslyckats med 1,5-gradersmålet. Vi kommer inte att klara det. Det beror bara på att vi är slöa och lyssnar på de som inte gör någonting. Det är så otroligt mycket företag som bara grönmålar och inte gör någonting.
Hultsfred har i dagsläget endast mindre solcellsanläggningar.
– Kommunen har varit slö, kan vi konstatera. Men jag vet att de håller på. Det kommer nog att bli rätt mycket el från taken i Hultsfred också, säger Johan Ehrenberg.