Solen förlänger jordgubbsskörden

I början av veckan funderade Elisabeth Axelsson på att avsluta årets självplock av jordgubbar. Bland de gröna bladen skymtade det rött, men det var svår för plockarna att få ihop några större mängder. Så kom solen och igår kunde Elisabeth tillsammans med odlingsansvarige Andrzej Róg glatt konstatera att ytterligare ett fällt med jordgubbar gått från gröna till röda.
- Eventuellt kan vi nu erbjuda självplock till slutet av nästa vecka. Jag trodde inte att det skulle bli så bra att vi kunde erbjuda plock veckan ut.

Birgit Löfkvist och Gunnel Rudin passar på att plocka jordgubbar i solskenet.

Birgit Löfkvist och Gunnel Rudin passar på att plocka jordgubbar i solskenet.

Foto: Elin E Elmström

Hultsfred2016-07-21 15:00

Jordgubbar är ingen lätt sak att odla. De känsliga bären kräver rätt förutsättningar för att frodas. I år har skörden varit betydligt mindre än i fiol för Axelssons i Aby.

Sol och värme

– Jag berättar runt 20 gånger per dag att skörden beror på sol och väder, berättar Elisabeth Axelsson. Det är nästan som att spela på lotteri att odla jordgubbar, de är så känsliga. I år hade vi den sista frostnatten så sent som den 14 juni sedan har jordgubbarna blivit angripna av både insekter och gråmögel.

30 procent mindre

Enligt odlingsledare Andrzej Róg var förhoppningarna att i år få en skörd på upp till 250 000 liter jordgubbar. Något som verkade möjligt tidigt på säsongen. Sedan började prognosen sjunka vecka för vecka. I dagsläget tror Andrzej att de kommer komma upp i 160 000 liter.

Fina blommor

– I början av säsongen hade vi kraftiga plantor med fina blommor, jag trodde att det skulle bli ett fantastiskt år. På ett hektar med tidiga jordgubbar fick vi förra sommaren 40 000 liter. I år fick vi på samma fällt 23 000, det var första signalen på att det hänt något. Skörden i år kommer bli 30-35 procent mindre än beräknat.

Därför såg det ut som att säsongen skulle börja rundas av redan i veckan. Elisabeth gick ut på sociala medier och meddelande att det nu var sista chansen för självplock. Men så kom sommarvädret och de gröna bären som riskerade att mögla började istället rodna. En leende Elisabeth berättar att det känns roligt att kunna välkomna folk ut på fälten ytterligare en tid.

Lyckliga själar

– Där borta går fyra lyckliga själar, säger hon och anspelar på de framåtböjda gestalterna i det nyöppnade fältets bortre del.

– Förra onsdagen hade vi över 200 bilar som kom. Det är roligt när vi har jordgubbar för dem att plocka.

Först ut

Bland de som är först ut på fältet är Gunnel Rudin och Birgit Löfkvist. Beväpnade med blå plasthinkar plockar de jordgubbar med solen gassande över ryggarna.

– Jag tycker att det lyser rött, säger Birgit och tittar över fältet. De är så fina gubbar, jag brukar komma en gång per år och plocka.

– När man väl är här vill man att det ska finnas lite att plocka, menar Gunnel, i handen håller hon vattenhinken som är fylld till två tredjedelar med bär.

– Rårörd jordgubbssaft är det bästa som finns, så jag ska se till att fylla hinken.

Varken Elisabeth eller Andrzej menar att det går att med säkerhet säga hur länge de kommer kunna erbjuda självplock i sommar.

– Efter denna vecka kan vi bedöma om det blir något att plocka nästa vecka. Vädret är helt avgörande. Om det blåser och är varm går det kanske att plocka två veckor till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om