Att fullständigt renovera den gamla disponentvillan Vita Havet eller Pechlinska villan är ett mödosamt arbete. Restaureringen går dock långsamt framåt och görs med precision. Allt ska passa in och inget lämnas åt slumpen.
Varje sommar arrangeras ett byggnadsvårdsläger här av Målilla-Gårdveda Hembygdsförening, Kalmar Läns Hembygdsförbund, Sveriges Hembygsförbund och Svenska föreningen för byggnadsvård.
Denna veckan pågår lägret för fullt och på plats finns sju deltagare i olika åldrar och med olika professioner. Till sin hjälp har de tre handledare, varav en är målare, en snickare och före detta byggnadschef, samt en lägerchef.
Amatörer
De flesta lägerdeltagarna är amatörer med ett intresse för gamla hus. En del, som paret Lennart och Karin Hasslung, har egna äldre hus som de renoverar och ser lägret som ett tillfälle att lära sig och få nya idéer.
Håkan Lundell är vanligtvis maskiningenjör i Finspång och är med för tredje året.
- Jag är här för att jag tycker det är roligt. Här träffar man människor man inte hade träffat annars, säger han och berättar att han hoppas kunna byta sin lägenhet mot ett gammalt hus en dag.
Deltagarna har delats in i två grupper och roterar mellan arbetsuppgifterna.
När vår tidning hälsar på har man två olika arbetsmoment igång samtidigt.
En snickerigrupp hyvlar till bröstpanel som ska sitta i höjd med fönstrena, medan den andra gruppen spänner papp på väggarna innan man ska tapetsera.
Under onsdagen var byggnadsvårdsantikvarie Ulrika Johansson där för att välja ut lämpliga tapeter som passar in i miljön.
- Det är svårt att hitta ursprungstapeter, men det blir väl några som är tidstypiska, säger Håkan och syftar på 1800-talet, då patronerna för masugnen i Hagelsrum huserade här.
Vit fasad
Vita Havet var från början en rödmålad timmerbyggnad, uppförd i slutet på 1700-talet. När fasaden täcktes med murbruk fick huset sitt namn och i dag är det yttre skalet vit kalkputs utanpå timmerväggarna. Taket består av svarta eternitplattor.
Det var också det utvändiga som byggnadsvårdslägren startade med.
- Det viktigaste är att ha bra tak och bra väggar, säger Jan Kristiansson, som är deltagare på lägret.
Nu har man alltså nått det invändiga och momenten för årets läger är målningsarbeten, pappspänning, interiöra snickeriarbeten, lerklining samt glasning och kittning av fönster.
Lägret ger deltagarna både praktisk och teoretisk kunskap om kulturvård och byggnadsvård och flera studiebesök är inbokade.
Torsdagen hade i Målilla hembygdspark utsetts till Byggnadsvårdens dag och då fanns lägerdeltagare på plats för att visa upp olika hantverksmoment.
Målet med restaureringen av Vita Havet är att utföra arbetena efter godkända bygghandlingar och med kontroll av Kalmar läns museum. Allt går dock inte att göra enligt reglerna.
- Egentligen är det förbjudet att spika med ogarvad pappspik, men sådana finns inte, säger Lennart Hasslung.
- Vi måste göra vissa frånsteg från reglerna, annars går det inte, fortsätter Håkan.
Detta ska dock inte utgöra några hinder för att Vita Havet så småningom ska vara i ursprungligt skick som den gamla disponentvilla den är.
Som gammalt fast nytt
Det mäts, målas och spikas i disponentvillan Vita Havet i Hagelsrum. På byggnadsvårdslägret lär man sig konsten att bevara det gamla och få det nya att smälta in i den tidstypiska miljön.
Karin Hasslung mäter ut pappersark som ska spikas fast på väggen före tapetsering.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!