Sopkaoset fortsätter och nu tryter tålamodet

– Det bästa vore om RenoNorden inser själv att det inte håller och drar sig ur avtalet. De skarpa orden kommer från Åke Nilsson, ordförande i ÖSK, sedan han återigen tvingats konstatera att eländet med soporna fortsätter.

I dag upphör RenoNordens möjligheter att köra dygnet runt för att försöka hinna i fatt i sopkaoset. Men problemen kvarstår, många kommuninvånare har fått vänta länge, länge på tömning. Foto: Charlotte Madestam

I dag upphör RenoNordens möjligheter att köra dygnet runt för att försöka hinna i fatt i sopkaoset. Men problemen kvarstår, många kommuninvånare har fått vänta länge, länge på tömning. Foto: Charlotte Madestam

Foto:

Hultsfred2017-09-01 08:35

Det har med andra ord inte hjälpt att Hultsfreds, Vimmerby och Högsby kommuner för två veckor sedan gav RenoNorden lov att utöka sina tidsramar  – i hopp om att de skulle hinna komma ifatt och åtgärda missade tömningar. 

– Det trodde vi väl egentligen inte heller, men det var en möjlighet vi öppnade upp. Vi ville ge RenoNorden chansen att komma ifatt, säger Åke Nilsson.

– Och visst lite har de lyckats, men de har svårt att fixa det, tillägger han. Det är uppenbart. De har fortsatt att missa och många har fått vänta på att få sina sopkärl tömda väldigt, väldigt länge.

Elin Svenson, renhållningsingenjör på Östra Smålands kommunalteknikförbund, sitter inne med information om hur länge.
– De äldsta avvikelserna som finns registrerade i vårt system inkom den 31 juli, säger Elin Svensson, som vill uppmana kunderna att fortsätta höra av sig till kontaktcentret när en tömning missats, så att entreprenören snabbt kan meddelas avvikelsen.

Som planerat upphör RenoNordens rätt att köra dygnet runt i dag. 
– De ordinarie hämtningstiderna är 06-20, men vårt budskap till entreprenören är att det fortfarande är ok att köra något senare på kvällen under en övergångsperiod, för att hinna med och komma ifatt, säger Elin Svensson. Vår största prioritet är att våra kunder ska få sina soptunnor tömda.

Politikerna har varit tålmodiga. Men nu börjar tålamodet tryta.
– Vi är väldigt missnöjda, säger Åke Nilsson. Men vi måste ändå vänta ut dem.

Hur länge till kan egentligen kommunerna vänta på en bättring?
– Ja du, det är en bra fråga. Det bästa vore om de själva inser att det inte håller och drar sig ur avtalet.

Men det skulle samtidigt skapa nya problem. Som kanske rent av skulle vara värre än dagens, är Åke Nilsson rädd för.
– De uppfyller ju inte avtalet, så det finns säkert skäl för oss att säga upp det. Men, då kan vi samtidigt hamna i ett kaos som är värre än dagens. Kommunen har ju inga egna bilar, utan då måste vi göra en ny upphandling och det tar lång tid.

– Därför gör vi vad vi kan för att hjälpa dem och ligger på för att få en bättring. Och RenoNorden jobbar på det, det vet vi. Men det ser inte ljust ut. Vad det beror på kan vi bara spekulera i. Om det handlar om att de har för lite resurser, om de är dåliga på att fixa det här med logistik och samordning eller om de inte har rätt folk?

Har kommunerna någon plan B, i fall att RenoNorden drar sig ur frivilligt?
– Ingen färdigutvecklad, men jag vet att tjänstemännen jobbar på det. Vi måste vara beredda om det händer.

Kommunjurist Peter Olsson bekräftar att man jobbar rent allmänt med frågan.
– Vi jobbar intensivt med frågan, för att något ska hända och det snart, så det blir så bra som möjligt för alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!