I startgroparna – brandflyget söker spanare

Skogsbrandflyget i Hultsfred håller som bäst på att förbereda sommaren. Säsongen börjar i maj månad när jourlistorna börjar gälla.

När skogsbrandflyget upptäcker en rökpelare, börjar jobbet på allvar för spanaren, som ska larma och lotsa fram brandbilarna.

När skogsbrandflyget upptäcker en rökpelare, börjar jobbet på allvar för spanaren, som ska larma och lotsa fram brandbilarna.

Foto: Ellinor Ljung

Hultsfred2023-03-09 11:30

– Då vill vi göra se några nya ansikten i gänget, säger Patrik Axelsson i flygklubben. Framförallt behöver vi några fler spanare.

Det är inte fel med några piloter till heller, men där har man ett tämligen stabilt gäng som hänger med år från år.

– Det här är ett bra tillfälle för de som gillar små flygplan och stora utsikter, säger Patrik Axelsson. 

Jobbet handlar också en del om att prata i kommunikationsradio och lotsa fram brandbilarna på marken. Däruppifrån är det fin utsikt och lätt att hitta vägarna fram.

Björgulf Andersson är en av flygspanarna i Hultsfreds flygklubb och han tycker det är ett jättekul jobb.

– Det är väldigt trivsamt, speciellt när man gillar att flyga. Och jag älskar att flyga. Det var det som gjorde att jag sökte mig hit.

Björgulf Andersson är inne på sitt femte år som spanare nu, och det är fortfarande lika roligt, tycker han,

– Det är inte så att man vill att något ska brinna, säger han. Men visst blir det lite extra puls när man upptäcker en rökpelare. Då tar vi en extra sväng för att kolla lite närmare. Det skulle ju kunna vara en bonde som harvar och river upp damm.

Men lite nu och då visar det sig vara skogsbränder. Björgulf Andersson har varit med och upptäckt några genom åren.

– Dock inga jättestora, säger han. Men när vi ser en rökpelare kontaktar jag SOS via rakeltelefonen, och de larmar ut räddningstjänsten. Sedan hänger vi kvar på platsen och lotsar brandbilarna rätt. Samtidigt som vi kan berätta för räddningsledaren om vindriktningar, om hus i riskzonen och annat som är viktigt.

Patrik Axelsson är samordnare för brandflyget i Kalmar län, där fyra olika flygklubbar deltar. Öland, Kalmar Hultsfred och Västervik turas om att ha jouren. 

Brandflyget tar en hel del tid i anspråk, och genom att hitta ytterligare några spanare skulle minska arbetsbelastningen.

Patrik Axelsson ser gärna att kvinnor anmäler sig. 

– Det är lite skämskudde på den fronten just ju, säger han.

Men när flygningarna kommer igång i maj igen, så blir det som förr om åren, med en slinga mot norr och en mot söder i länet. Förra året flög man en del i Jönköpings län också, för att hjälpa till.

– Det var vi Kalmar län som flög mest i landet, säger Patrik Axelsson, av någon anledning var det mycket torrare här. Det var jättetorrt i skogen och vi hittade en del skogsbränder också.

Patrik Axelsson hoppas kunna intressera fler för att bli spanare. "Ett tillfälle för den som gillar små flygplan och stora utsikter" säger han.
Patrik Axelsson hoppas kunna intressera fler för att bli spanare. "Ett tillfälle för den som gillar små flygplan och stora utsikter" säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!