- Det är ovanligt men inte helt unikt att odla hallon i tunnlar, säger Andrzej Rog som är odlingsledare på gården. Men vad vi vet är är det ingen som provat att odla Longcaine direkt i jorden.
Det är en speciell sorts plantor som köpts in. Stora Glen Ampel- plantor, en del över två meter höga.
- I vanliga fall används de här plantorna för odling i substrat, säger Andrzej Rog, men vi provar att odla dem direkt i jord.
- Det blir bättre smak om man odlar i jorden, tycker Elisabeth Axelsson.
Så iden 120 meter långa odlingstunneln planerar man just nu lite drygt 1 000 plantor, som man räknar med ska ge skörd redan i år. Och då kan det vara värt att satsa på lite dyrare plantor.
I tunneln intill blir det mer traditionella plantor av sorten Vajolet. Små med gröna blad. Här väntar man inga bär att tala om förrän till nästa säsong. Men då blir det så mycket mer hoppas Elisabeth Axelsson.
- Då kommer vi att satsa på självplock av hallon, säger hon.
Så redan från början finns det med i planerna. Exempelvis ser man till att det blir gott om plats mellan raderna. Det ska gå att ta sig fram med både rullstolar och barnvagnar i tunneln.
- Dessutom är placeringen av tunneln nära parkeringsplatsen för att det ska bli tillgängligt, säger Andrzej Rog. Det är viktigt.
Det finns naturligtvis också en tanke på att odlingen ska vara lättillgänglig även från gårdsbutiken.
Redan förra säsongen började gården odla jordgubbar i tunnel och det slog väldigt väl ut. Och är dessutom på god väg att göra det även i år. I tunnlarna värmer solen upp luften, så att det snabbt blir över 20 grader varmt. Det gillar gubbarna.
- De har redan börjat knoppas, säger Elisabeth Axelsson.