Spännande möten mellan kulturer

En hel lång rad kulturer. Under ett och samma tak. Kulturkvällen på Hultsfreds gymnasium kom att bli nära nog en världsomsegling, med strandhugg i Syrien, i Afghanistan, i Litauen, i Ertrea och på åtskilliga andra ställen.

Fart och fläkt blev det när ungdomar från Eritrea och Somalia bjöd på dansuppvisning.

Fart och fläkt blev det när ungdomar från Eritrea och Somalia bjöd på dansuppvisning.

Foto:

Hultsfred2017-05-18 18:00

Det var elever på skolan som tagit initiativet till den här mångkulturella kvällen och de gjorde sitt allra bästa för att presentera sig och sina respektive kulturer.

Maten, kläderna, musiken, dansen. Ja allt fanns på plats för att visa besökarna var man kommer ifrån och hur det ser ut där.

I ett av klassrummen hade skolans arabiska elever, från Syrien Irak, Kurdistan med flera länder, dukat upp ett jättebord med allehanda arabiska delikatesser. Både färgrikt och kryddrikt, och besökarna lät sig förstås väl smaka av av bordets alla läckerheter

I ett annat klassrum presenterades Afghanistan, med både bilder och ätbara specialitéer. Bilderna berättade mycket om landet, om de gamla, gamla byggnaderna, om ädelstenarna som finns i bergen i Panshirdistriktet.

För oss här uppe i norden är Afghanistan ett ganska okänt land och det var inressant att med sakkunnig ledning se bilderna och få historierna berättade.

Från Afghanistan kommer också många ensamkommande till Sverige och hur det känns, var ett ämne som det talades en hel del om i rummet under kvällen.

Från rummet väg i vägg hördes afrikanska rytmer, när ungdomar från Eritrea och Somalia bjöd på en fartfylld dansuppvisning som ett av många inslag i sin presentation.

Det var en hel del besökare som tog tillfället i akt att lära sig lite mer om de olika kulturerna som presenterades.Eleverna som jobbade med kulturkvällen trovdes storartat i sitt världskap och såg till att ingen hanade vid sia av.

Den här satsningen blev ett sätt för eleverna att ge tillbaka, att tacka för att de får gå på skolan och förstås blev det också ett sätt att visa upp sig, och berätta vem man är och varifrån man kommer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om