Spännande motorvårdskurs i Målilla

Hur gör man när man ska renovera ett lager till en tändkulemotor? Den frågan och många flera fick 14 män svar på under den gångna helgen då de deltog i Målilla-Gårdveda hembygdsförenings populära motorvårdskurs.

Sven-Eric Svensson är i full färd med att hälla i smält metall i ett gammalt lager för att ge det ett nytt slitlager.

Sven-Eric Svensson är i full färd med att hälla i smält metall i ett gammalt lager för att ge det ett nytt slitlager.

Foto:

Hultsfred2009-04-20 06:25


Sedan 2003 har Målilla-Gårdveda Hembygdsförening arrangerat flera kurser i motorvård av tändkulemotorer. Dessa kurser är tämligen unika i landet och därför är intresset mycket stort för att delta på kursen.
- Det är den 13:nde kursen som vi arrangerar och vi har ännu en inplanerad i maj månad som är fullbokad. Det är många som ringer och vill anmäla sig men nu får jag hänvisa dem till nästa års kurser då vi inte kan ta emot fler i år, berättar Roland S Johnsson, ordförande i Målilla-Gårdveda Hembygdsförening.

Började direkt
Redan i fredags kväll anlände 14 män till Målilla som under de kommande dagarna ska ägna sig åt att få lära sig mer hur man underhåller och renoverar gamla tändkulemotorer.
Kort efter att de hade anlänt till Målilla var det dags att påbörja det första arbetspasset som denna kväll bestod av gjutning av lager samt ett teoripass med Nils-Erik Sjöstrand som är ordförande för föreningen Tändkulans vänner.
- Egentligen skulle vi ha varit klara efter nio på kvällen men de ville inte sluta så vi höll på till efter midnatt, berättar Nils-Erik Sjöstrand.

Jobba praktiskt
Efter en god natts sömn var det sedan dags att omsätta de teoretiska kunskaperna i praktiskt arbete. Platsen som man gjorde detta på var Målilla mekaniska verkstad.
För det finns ingen mer passande byggnad att jobba med tändkulemotorer i, för det var här som den omtalade Målillamotorn tillverkades under många år. Men i den stora finanskrisen i början av 90-talet slog fabriken igen och 1996 förvärrade hembygdsföreningen byggnaden och har sedan dess gjort om den till ett fungerande verkstadsmuseum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om