BUN ska spara tio miljoner – personal får gå

Barn- och utbildningsnämnden måste spara miljonbelopp. Just nu förbereds ett sparpaket som kommer att innebära personalnedskärningar.

Råsebäcks förskola avvecklas succesivt. Sommaren 2025 ska den vara helt borta för att spara pengar.

Råsebäcks förskola avvecklas succesivt. Sommaren 2025 ska den vara helt borta för att spara pengar.

Foto:

Hultsfred2024-03-18 10:30

För 2023 gick barn- och utbildningsnämndens, BUN, verksamhet med 13,1 miljoner kronor i underskott. Det var en avvikelse på 3,5 procent mot budget. Inflationen har inneburit ökade kostnader för allt, exempelvis läromedel, skolmat och lokaler.

Just nu arbetar nämnden med besparingsförslag inför 2025.

– Vi har haft en lång diskussion i nämnden för att komma fram till en budget i balans 2025. Nämnden har redan beslutat att avsluta Råsebäcks förskola, säger Martin Snickars, som är barn- och utbildningschef.

Råsebäcks förskola är byggd i moduler och tillkom vid flyktingvågen 2016 och utökades 2017. En avdelning avvecklades 2022, i sommar tas ytterligare en del bort och den avvecklas helt 2025.

Utöver det ska moduler vid Albäcksskolan tas bort.

– Vi jobbar på att hitta besparingar på 10,4 miljoner kronor, säger Martin Snickars.

Sparbeloppet motsvarar två procent av lönekostnaderna men besparingarna görs även på annat. Exempelvis blir det 2,3 miljoner som tas från lokalkostnader.

Hur många tjänster kan komma att dras in?

– Det vet vi inte. I april återkommer vi med ett mer konkret förslag. Men förskolan minskar i barnantal och vi minskar personalkostnaderna med barnantalet.

Magnus Hultman, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger så här:

– Vi filar på alla tänkbara lösningar. Vi vill ha så lite negativ effekt mot eleverna som möjligt men ändå måste vi spara pengar. Vi ska göra så kloka beslut som det går när det gäller personalfrågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!