Sparsam bevattning på kyrkogårdarna i sommar: "Det kan bli lite brunbränt"

Kyrkogårdarna i pastoratet kommer att vattnas i sommar. Men ytterst sparsamt. – Vi har tagit ett beslut om att inte använda vattenspridare, säger Jörgen Petersson, som är föran för vaktmästarna i Aspelands pastorat.

Det blir vattenkanna som gäller i sommar. Trots att kyrkogårdarna oftast har eget vattnen kommer man att vara återhållsam med bevattningen berättar Magnus Sundström och Jörgen Petersson.

Det blir vattenkanna som gäller i sommar. Trots att kyrkogårdarna oftast har eget vattnen kommer man att vara återhållsam med bevattningen berättar Magnus Sundström och Jörgen Petersson.

Foto:

Hultsfred2017-05-17 13:00

– Vi hoppas att folk har förståelse för att det kan bli lite brunbränt på kyrkogårdarna, säger Magnus Sundström, kyrkvaktmästare.

Trots att de flesta kyrkogårdarna har egen försörjning med vatten kommer man bara att vattna de egna planteringarna och de gravar man åtagit sig att sköta. Gräsytorna får helt enkelt klara sig bäst de kan. Vattenspridarna får semester i sommar.

– Det är trots allt samma grundvatten vi använder,säger Jörgen Petersson, och syftar till att även kommunen tar upp grundvatten. Därför kommer vi att vara väldigt återhållsamma med bevattningen i sommar. Vi vill hålla igen och dra vårt strå till stacken när det gäller att spara på dricksvatten.

De flesta kyrkogårdarna har som sagt en egen vattenförsörjning. I de kranar som finns är det förstås kommunalt dricksvatten, men man har också ett eget system. I Hultsfred till exempel, hämtas vattnet från Hulingen.

Men det är inte bara kyrkan som kommer att hålla igen på bevattningen. Även kommunen stoppar bevattningen på flera av sina anläggningar. Som till exempel fotbollsplanen vid Hagadal.

Samma sak gäller för fotbollsplanen i Silverdalen, som också är en kommunal anläggning.

Däremot kommer Knektavallen att bevattnas. I varje fall så länge. Här kan man pumpa vatten från sjön Hulingen, som ligger alldeles intill planen. Men det finns farhågor om att det kan bli som förra året, när vattenståndet i sjön sjönk så pass att pumpen hamnade på land.

En av de tre tennisbanorna vid Hagadal kommer att ställas i ordning och där kan en viss bevattning bli nödvändig inledningsvis. Men sedan stoppas vattnet även där.

För planteringarna och blomlådorna kommer man att använda sjövatten. ÖSK har fått klartecken från länsstyrelsen att pumpa upp vatten ur sjöar och vattendrag för den bevattningen. Det är en metod som kommer att användas även nästa år, oavsett hur läget är då i brunnarna.

Även Hultsfreds Bostäder planerar att dra ner på blomsterplanteringarna i på grund av bevattningsförbudet. Däremot kommer träd och buskar att bevattnas med sjövatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om