- Totalt sett i landet städade vi för 90 miljoner kronor förra året, något vi som konsumenter får betala för när vi köper ketchup, mjölk, smör och annat, säger Magnus Sandström på Förpacknings- och tidningsinsamlingen som svarar för landets 5 500 återvinningsstationer.
För det är inte många som vet det, misstänker Magnus Sandström, att det läggs på några ören på alla förpackningar. Ju mer det skräpas ner, desto dyrare blir förpackningarna.
Besökte Hultsfred
I går var Magnus Sandström i Hultsfred för att träffa representanter för flera av kommunens olika avdelningar.
En stor del av träffen ägnades åt att diskutera problemet med nedskräpning vid återvinningsstationerna.
- Det har blivit ett mycket större problem, medan nedskräpningen i naturen ligger kvar på samma nivå om vi jämför 2017 med 2016, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Sofia Berggren. Däremot lämnades mycket matvaror vid återvinningsstationerna ett tag, det måste jag säga blivit bättre. Då är det istället mer förpackningar från matvaror.
108 ärenden
Under 2017 fick FTI in 108 ärenden totalt, 60 procent av dem eller 65 ärenden gällde nedskräpning och dumpning av saker som inte alls hör hemma vid återvinningsstationerna. Resten av ärendena gällde i huvudsak fulla behållare som var i behov av tömning.
- Anmälningarna om nedskräpning är dubbelt så många som året innan, då fick vi in 34 stycken, säger Magnus Sandström. Det här har blivit ett jättestort och kostsamt problem, inte bara i Hultsfreds kommun utan i hela Sverige.
Tvingats stänga
Det har gått så långt att FTI tvingades stänga 10-15 stationer runt om i landet förra året, men riktigt där är man inte än i Hultsfreds kommun.
- Vi såg att det tog mer energi att åka och städa än att tömma stationerna. Men tyvärr löser det sällan något problem, det har visat sig att då slänger folk bara sitt skräp någon annanstans, som i naturen exempelvis.
Värst i Virserum
Den mest misskötta stationen, som föranlett flest anmälningar, finns i Virserum på Målillavägen. Den har varit ett problem över tid, medan Rosenfors seglat upp som en nykomling.
- Vi vet att återvinningsstationen på Målillavägen i Virserum inte ligger optimalt, där är skumt, så det har blivit ett litet tillhåll. Det är en sak vi gör för att försöka få bukt på problemen, att titta över placeringarna för landets återvinningsstationer.
- För vi måste hitta en väg ut ur det här och få folk att ändra sitt beteende.