Stal från arbetsgivaren – åker på stor ekonomisk smäll

En man misstänkt för att ha stulit från sin arbetsgivare fick under tisdagen sin dom. Stölderna hade pågått under mer än ett års tid och sammantaget bedömde företaget att man blivit av med gods för runt 300 000 kronor.

I mannens tjänstemobil hittades bland annat bilder på verktyg och kartonger med skruv och tätningstejp.

I mannens tjänstemobil hittades bland annat bilder på verktyg och kartonger med skruv och tätningstejp.

Foto: Polisen

Hultsfred2024-05-14 14:42

I början av april lämnades stämningsansökan gällande upprepade stölder från ett företag i Hultsfred in till Kalmar tingsrätt. 

Mannen nekar till flertalet åtalspunkter. Men bevisning i form av foton från mannens telefon och beslag gjorda vid husrannsakan väger tungt mot mannens ord. Det finns även bevisning i form av annonser som mannen lagt ut på internet.

"Den stora misstanken uppstod i oktober när en medarbetare visade facebookannons som sålde precis det material som de saknade. Det var samma material på artikelnivå. Facebooksidan tillhörde [den misstänktes] syster."

Mannen avskedades och fick lämna in sin tjänstetelefon. På den fann arbetsgivaren mängder av foton på det gods som försvunnit.

Tingsrätten anser det bevisat att mannen stulit gods, men man anser inte att det finns bevis för att fälla mannen för samtliga stölder. Tingsrätten anser inte heller att stölderna ska ses som grova, något åklagaren hävdat.

Det samlade straffvärdet för brottsligheten bedömer man till åtta månaders fängelse. Men då mannen inte tidigare är dömd för några brott och lever under ordnade förhållanden blir straffet villkorligt med ett kraftigt bötesstraff, 22 400 kronor.

Mannen ska även betala skadestånd till företaget med 75 441 kronor. Han ska dessutom betala 65 880 för den utredning och inventering företaget tvingades göra.

Med hänsyn till mannens inkomster ska han också betala en del av advokatkostnaderna, drygt 41 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!