Stålhagen får sig ett rejält lyft

Efter 12 år porlar återigen vattnet i den annars vattenlösa fontänen. Utanför lägenhetshusen växer numera färglada blommor bredvid nybyggda bänkar. Och det är bara början. Stålhagen är på väg att få en mycket mer attraktiv utomhusmiljö. - Det ska vara ett trivsamt område att vistas på även om man inte bor där, säger Patrik Wykman.

Hultsfred2015-07-21 21:43


Nu är det dags för Stålhagen att få sig ett rejält ansiktslyft. Linda Åsard, projektledare på kultur- och fritidskontoret kände att någonting behövde göras, men hade ingen klar bild om vad eller hur. Då kom stadsarkitekten Sara Dolk in i bilden och gjorde en planskiss över förändringar hon ansåg var rimliga. Tillsammans har de drivit projektet framåt. Nu när de båda har semester är det Patrik Wykman, semestervikarie på utvecklingskontoret som håller i tyglarna. Ett uppdrag han har tagit åt sig med glädje.
- Det är jättekul och personligen brinner jag för integration och tycker att alla ska känna sig delaktiga i hela kommunen oavsett vem man är eller vilken bakgrund man har. Förhoppningsvis bidrar en mer attraktiv utomhusmiljö till det, säger han.
Både kommunen, Hultsfreds Bostäder och Migrationsverket är delaktiga i projektet. Med små medel hoppas de kunna göra stora skillnader.
- Jag hoppas att det här projektet tar bort den annars lite dåliga klangen som Stålhagen har och att området istället associeras till någonting positivt. Det ligger både nära stan, Hagadal och naturen, säger Patrik Wykman samtidigt som en ekorre springer förbi som för att visa vad Patrik menade med naturnära.

Vacker fontän
Projektet mjukstartade förra året och redan nu syns det stor skillnad. Blommor växer i rabatterna, nybyggda bänkar står uppställda, ett glest staket ska förstärka den öppna känslan och telefonstolpar är borttagna. Från fontänen som stått vattenlös i 12 år sprutar återigen vattnet ut, vilket skapar ett behagligt brus för öronen.
- Det ger en härlig sjö- och kustkänsla. Tanken är att vi ska bygga en brygga till fontänen så man kan gå dit och doppa fötterna om man vill, säger Patrik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!