- Länsstyrelsen och jag är överens, säger Mattias, vi har samma synsätt. De vill att stationshuset ska bevaras. Precis som jag.
Nyligen har han fått en underhålls- och bevarandeplan från länsstyrelsen, en 120-sidig bok som berättar om allt som behöver göras med stationshuset. Och hur det ska göras för att bli rätt.
- De var här och gick igenom huset en hel dag, berättar Mattias Jacobsson, från källare till vinden.
Utifrån det besöket har länsstyrelsen, tillsammans med företaget ByggKult tagit fram åtgärdsplanen. De till och med lämnar förslag på i vilken ordning som insatserna behöver göras. Det är en riktig femårsplan som presenteras.
Allra längst upp på listan står förstås taket. Även om det inte direkt är dåligt, så behöver det snyggas till.
- Det ska återfå originalfärgen från 1902 när huset byggdes, säger Mattias Jacobsson.
Haken är att man inte riktigt vet vilken färg det var, taket har varit både rött och svart genom tiderna. Och numera lyser det gamla röda igenom här och var ch får plåten att se rostig ut.
- Men hela taket ska blästras och målas, säger Mattias Jacobsson.
En gång i tiden kröntes också det lilla tornet på taket av en spira. Den är borta sedan länge men spiran ska förstås återskapas med hjälp av gamla ritningar och bilder.
Ett annat projekt där planeringen kommit långt är återställandet av väntsalen, som även den ska återfå sin forna glans.
- Aluminiumdörrarna in till gamla biljettexpeditionen ska bort och ersättas med ekdörrar, säger Mattias, precis som det var förr. Sedan ska de gamla fina golvlisterna tas fram igen och den 80-talsmässiga svampmålningen ska väck.
Likaså ska de gamla sittbänkarna renoveras, slipas till så att de blir som förr.
- Jag har kontakt med ett företag som vill åta sig det jobbet, säger Mattias, de kan också tänka sig att bygga ekdörrarna.
Utmed hela långsidan mot järnvägsspåren går också ett långt skärmtak, uppburet av stag i vackert smidesarbete. Det finns också med på listan över insatser som behöver göras ganska snart.
- Hela taket ska målas, säger Mattias, det är i bra skick, men det måste målas innan det börjar ruttna.
Så fortsätter planen, punkt efter punkt som behöver åtgärdas för att huset ska återställas till sin forna prakt.
Det ställs hårda krav på ägarna till kulturskyddade hus, men det finns också både stöd och hjälp att få från länsstyrelsen.
- Utan deras bidrag hade det vara omöjligt, säger Mattias.
Men de hårda kraven till trots har Mattias aldrig ångrat att han köpte stationshuset. Tvärt om.
- Det är riktigt roligt tycker han.