Stefan fixar trasiga prylar: "Det brukar gå bra"

Adventsljusstaken som bara lyser när den själv vill. Kaffebryggaren som varit bra så länge, men som plötsligt inte vill längre. Många gånger åker tekniska småprylar direkt till återvinningen.

I dessa dyrtider kan det vara bättre att laga, än att slänga, tycker Stefan Johansson som hoppas få fart på den här verksamheten.

I dessa dyrtider kan det vara bättre att laga, än att slänga, tycker Stefan Johansson som hoppas få fart på den här verksamheten.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-03-18 20:00
undefined
Det kan vara nog så pilligt i bland, men det tycker Stefan Johansson är roligt. Speciellt när kunden blir glad över hjälpen.

Men i dessa dyrtider kan det vara skäl att tänka om. Att laga, i stället för att slänga och köpa nytt. Stefan Johansson i Hultsfred har tagit fasta på det och börjat reparera allehanda smågrejer. Lampor, ljusslingor och annat som kunderna vill ha hjälp med.

– Just nu sitter jag med en bankirlampa, säger han. Skärmen i grönt glas är sönderslagen. Visserligen är lampan ganska gammal men jag hittade en ny skärm i Tyskland. 

Internet är fantastiskt när det gäller att hitta reservdelar, tycker han. Även om det förstås kan vara svårt ibland.

– Lampglaset kostade en 500-ing att köpa. Men jag vet att de här lamporna kan kosta betydligt mer, säger han.

Det mesta i fråga om smågrejer fixar Stefan Johansson hemma i lägenheten. Men blir det lite större jobb, finns ju alltid verkstaden i Östrahult.

– Den har jag kvar. Den är bra att ha om man ska rengöra kristallkronor. Det är bara att hänga upp dem och duscha på med ett speciellt avfettningsmedel.

undefined
Mätinstrumentet är viktigt när man jobbar med elektriska prylar av alla de slag.

Stefan Johansson trivs bäst med att få in äldre grejer för lagning. Saker som är gjorde för att kunna repareras.

– Det är inte alltid fallet med moderna saker, säger han. De kan vara byggda för att slängas när de går sönder.

Så han är noga med att kolla om det verkligen går att laga, innan har sig an ett uppdrag.

– Men för det mesta brukar det gå bra. Ibland kan det vara rena smågrejer att fixa, ibland blir det lite mer omfattande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!