Steso Songs live på Hulingen –första gången på ett år

Med två barn, heltidsjobb och massa musik i huvudet är det mycket som kräver hennes uppmärksamhet. Nu spelar hon live två kvällar

Första spelningen på ett år - trots en sjumånadersbaby, ett heltidsjobb och pandemi.

Första spelningen på ett år - trots en sjumånadersbaby, ett heltidsjobb och pandemi.

Foto: Fanny zu Knyphausen Berg

Hultsfred2021-07-08 17:09

Ett halvår in i pandemin och ett några månader innan hon fick sitt andra barn släppte Karolina Stenström Steso Songs senaste singel: Låt mig sova. Det är den tredje låten på svenska och fler kommer det att bli.

undefined
Karolina Stenström gjorde sina första scenframträdanden redan som barn. Hon har spelat både Madicken och Ronja i sommarupsättningarna på Astrid Lindgrens Värld. "Där fick jag en glimt av hur livet kan se ut. Vuxenskådelspelarna var ju professionella skådisar och något sådant hade jag inte kommit nära innan."

– Jag skriver journalistiska texter för både mitt eget fanzine och för kulturtidskriften Det grymma svärdet, som jag också var redaktör för några år. Då blev det naturligt att börja skriva låtar på svenska. Det blir mer direkt – behövs ingen omväg i hjärnan liksom.

undefined
Karolinas eget fanzine kommer ut en gång per år.

Med bland annat de senaste svenska låtarna ska hon spela på Hotell Hulingen, både med Steso Songs och med bandet Hultsfreds Kontrollslakteri som hon har tillsammans med sin kille Ville Pettersson. 

– Jag är alltid jättenervös inför varje spelning. Men när jag väl står på scen så vet jag vad som ska göras och då glömmer jag liksom bort alla människorna. 

Karolina Stenström ska flytta. Men inte från uppväxtstaden Hultsfred som hon återvände till för tio år sedan. 

Ville, deras sju månaders baby Valle och Karolinas dotter Majsan ska flytta in i ett större hus ett par minuter bort. Huset är redan köpt och håller på att renoveras.

– Det här var inte livet jag trodde jag skulle leva. Jag som alltid mest har velat vara ifred och hålla på med min musik. Bil, barn och hus har liksom aldrig ingått i mina framtidsdrömmar – så plötsligt har jag allt det där. Jag blev en kärnfamiljssvenne!

Nu med två barn är det svårt att få den tid hon behöver för både sitt skrivande och sitt musicerande. Men med en tioårig dotter och flera album bakom sig så vet hon att det går att kombinera moderskap och konstnärskap. 

  – Jag fick skriva på de små stunder jag hade, var alltid beredd på att bli avbruten. Låtarna kom i delar som jag sedan pusslade ihop under någon annan ledig liten minut. Jag märkte att jag började skriva hetsigare. Knackade hårdare på tangenterna. Innan jag fick barn satt jag långa stunder och kunde experimentera fram min musik. Nu är det mycket mer direkt och i korta stycken. 

Hon beskriver att det är två väldigt olika processer för "Steso" och "Slakten". Steso kräver ensamhet och tillträde till den egna musikaliska världen medan Slakten framförallt är kul:

undefined
Repan används både av Karolinas soloprojekt Steso Songs och med bandet Hultsfreds Kontrollslakteri. "Med slaktarn är det lite mer att bara komma hit och köra och väldigt kul. Men Steso Songs har en annan process, då behöver jag min egen tid och komma in i min egen musikaliska värld. Det är två väldigt olika skapandeprocesser", berättar Karolina Stenström aktuell med två spelningar på Hotell Hulingen i sommar.

– Då går vi in i studion och bara kör!

Karolina Stenström har flera nya låtar som ligger.

– Det kan vara allt från några rader i ett block, eller ett röstmemo på telefonen till en halvfärdig inspelning.

"Jag är jättenervös inför varje spelning, men väl på scen så vet jag vad jag ska göra och kan fokusera på musiken", säger Karolina Stenström som kör i gång säsongen med två spelningar på Hotell Hulingen i juli.
"Jag är jättenervös inför varje spelning, men väl på scen så vet jag vad jag ska göra och kan fokusera på musiken", säger Karolina Stenström som kör i gång säsongen med två spelningar på Hotell Hulingen i juli.
Steso Songs

2020 låt mig få sova

2019 du behöver inte vara rädd, evig istid, jag e full

2019 ep (kassett): utomjording hon

2018 34 

2018 let the darkness down

2018 time to leave 

2017 Steso Songs Fanzine (fanzine/ep)

2016 Jag gör det så det känns verkligt/Drowner (fanzine/ep)

2014 Lilies on fire (cassette)

2010 PSYKAKUTEN - Maybe tomorrow (cd)

2010 PSYKAKUTEN - s/t (cd/kassett)

2010 Now it’s dark (cd)

2008 Steso Songs ep (12")

2006 Death and pills and scars (cdr)

2005 Steso Songs 4-ever (cdr)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!