En gång lär gågatan i Hultsfred kallats "Lugna gatan". Nu tycker flera näringsidkare att den är motsatsen och för dem skulle kanske "Bråkmakargatan" kännas som ett bättre namn.
På initiativ av näringsidkare längs gågatan i Hultsfred kallade därför kommunen till möte för att hitta lösningar för ökad trygghet och trivsel.
Några av de kritiska som deltog vid mötet är Elin Winnerhed, mäklarassistent på Svensk Fastighetsförmedling, och Sara Jonasson som driver frisersalongen Studio S. Företagen ligger vägg i vägg på Bryggerigatan. De upplever gågatan som en otrygg plats.
– Som vi ser det tar kommunen oss handlare inte på allvar, berättar Elin Winnerhed om sitt intryck från mötet där de gav uttryck för sin känsla av otrygghet.
– Kommunen nästan minimerade oss på mötet, tycker Sara Jonasson men vill vara tydlig med att polisen gör ett jättebra jobb, syns, hörs och jobbar verkligen.
Sara Jonasson säger att det är machokultur på Bryggerigatan, lite bråkigt och stökigt. Men det är inte bara det utan det förekommer också handel med droger, framförallt tramadol som är en narkotikaklassad värktablett.
– Jag jobbar ju på en salong och träffar mycket kunder och det enda folk pratar om är negativt om gågatan för det är så mycket som händer just nu.
Tony Allander är sedan januari butikschef på Coop och han är noga med att han absolut inte vill förringa hur andra näringsidkare upplever situationen på gågatan.
– Vi är inte så utsatta. Det händer alltid något med snatterier och sådant men jag försöker prata med dem i den mån det går innan de begår ett brott, berättar han.
Han har arbetat i livsmedelsbranschen i 20 år, senast på Coop i Överum och innan dess ICA i Valdemarsvik.
– Mötet var mycket bra. Jag kan bara tala för mig själv och jag är inte bortskämd med möten med polisen, detta var första gången och det var riktigt snyggt av dem, säger han.
Linda Thunberg är butikschef för Systembolaget i Hultsfred.
– Det är bra om vi kan samverka och möta olika svårigheter tillsammans, säger hon om mötet.
I stället för fokus på det negativa vill hon fokusera på att människor ska känna sig välkomna och trivas, och att hjälpa de ungdomar och andra individer som har svårt att hitta sin plats i samhället.
Hon berättar dock att personalen vid olika tillfälle hotats av kunder och därför tvingats tillkalla polis.
Linus Ivarsson är säkerhetsansvarig och trygghetsstrateg på Hultsfreds kommun.
– Det som är svårt om någon är otrygg är att hitta rätt balans. Det är allt från små ungdomar som uppträder ohövligt och kaxigt till missbrukare. Vi hade ett bra möte med näringsidkarna. De har fått lufta sin känsla av otrygghet och de problem som de upplever, säger han.
Tanken med mötet var att ta reda på vad kommunen respektive polisen kan hjälpa till med. Han säger att ungdomarna kanske ska vara i skolan och de små barnen inte vara ute alls.
– Och sedan finns det säkert narkotika och annat så det är ett samhällsproblem.
Kommunen ska starta en trygghetspanel där näringsidkare blir informerade om kommunens åtgärder och även kan återkoppla egna tankar och idéer.
Kan du se någon åtgärd att börja med när det gäller den upplevda otryggheten?
– Frågan om belysning kan jag ta vidare. Securitas har vi en del redan men kameror är något som Integritetsskyddsmyndigheten beslutar om vi får ha eller inte. Det viktiga är att vi lyfter på stenarna och börjar diskutera, säger han.