Stoppades med 800 kilo tobak i bilen - häktades

En man boende i Hultsfreds kommun greps med 800 kilo tobak i bilen och sitter nu häktad i väntan på att åtal ska väckas.

Hultsfredsbon stoppades i Karlskrona förra veckan. Då hade han bilen full med 800 kilo tobak. "Ett stort beslag" konstaterar åklagaren.

Hultsfredsbon stoppades i Karlskrona förra veckan. Då hade han bilen full med 800 kilo tobak. "Ett stort beslag" konstaterar åklagaren.

Foto: Tullverket

Hultsfred2021-01-19 10:37

Det var i tisdags som mannen, som är i 40-årsåldern, stoppades på en gata i centrala Karlskrona, med bilen full av oskattade cigaretter. Vid närmare kontroll visade det sig vara 800 kilo.

– Det är ett ganska stort beslag vi har gjort, säger kammaråklagare Malin Niklasson som har hand om fallet. 

Tobaken är tagen i beslag i väntan på rättegången.

Brottsrubriceringen är "olovlig förflyttning av punktskattepliktig vara". Åklagaren misstänker att mannen fraktade tobaken inom landet. Han ska inte kommit med någon färja till Karlskrona.

Ytterligare en person sitter häktad för inblandning i ärendet. Men det här är bara toppen på isberget, misstänker åklagaren.

– Det finns mycket mer att gräva i, säger hon. Och många som ska höras.

Åtal ska vara väckt 29 januari, men Malin Niklasson är tveksam till om det håller. Det är mycket mer i den här härvan som måste fram först. Exempelvis köpare av cigaretterna och leverantörer.

– Vi kommer också att göra en analys av tobaken och det kommer att ta tid, säger hon.

I december 2019 slog polisen till mot en annan cigaretthärva i Hultsfreds kommun. Sex personer greps då.

– Men jag kan av sekretesskäl inte säga om det finns något samband, säger Malin Niklasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om