Fler testkit nästa vecka – Ökas från 100 till 150

Efterfrågan på självtester är stor även i Hultsfred. Därför utökas antalet testkit som lämnas ut från 100 till 150 om dagen i nästa vecka.

Ann Arvidsson, enhetschef på Hälsocentralen i Hultsfred berättar att nästa vecka utökas antalet självtester som läggs ut i lådan. Från dagens 100 till 150.

Ann Arvidsson, enhetschef på Hälsocentralen i Hultsfred berättar att nästa vecka utökas antalet självtester som läggs ut i lådan. Från dagens 100 till 150.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-01-15 06:00

– Efterfrågan på självtester är stor, säger Ann Arvidsson, som är verksamhetschef på Hälsocentralen i Hultsfred.

– Vi ställer ut lådan vid åtta på morgonen varje vardag, med 100 självtester. De brukar vara slut vid klockan 10, eller senast halv elva.

undefined
Klockan är nu 09 17, och det finns fortfarande testkit kvar i lådan. Men kanske inte så länge till.

Några "Ullaredslånga" köer, som härom morgonen i Vimmerby har hon dock inte sett i Hultsfred. Inte än i alla fall.

– Visst har det hänt några gånger att det stått folk och väntat på oss när vi kommer ut med lådan, men några långa köer har vi inte haft, säger hon.

Den stora efterfrågan gör nu att antalet självtestpaket som lämnas ut kommer att ökas med 50 procent nästa vecka. Från 100 till 150 testpaket.

– Det är framförallt laboratoriets kapacitet som gör att vi inte kan lägga ur fler. Men nu har de tagit till sig av det ökade behovet och utökat kapaciteten, säger Ann Arvidsson.

– Vår uppgift med den här lådan är att fylla på den med anvisat antal självtester varje morgon och ställa ut den klockan åtta, säger Ann Arvidsson och sedan ta in den igen klockan två, för att skicka iväg de inlämnade testerna till laboratoriet i Kalmar, där regionen samarbetar med ett privat företag.

I övrigt har de inte så mycket med självtesterna att göra.

– Vi har ingen koll på vem som hämtar eller lämnar testerna i lådan, säger Arvidsson.

Så om någon Vimmerbybo tröttnar på att köa, finns det kanske en chans att få tag i ett testpaket i Hultsfred. I alla fall om man är morgonpigg.

undefined
Efterfrågan på självtester för covid 19 är stor i Hultsfred. Men några Ullaredsköer har man inte sett än.

Det har dock visat sig att det inte kommer in riktigt lika många självtester som det går ut.

– I och med att det kan vara svårt att få tag i tester, är det nog en del som tar några extra för säkerhets skull, säger Ann Arvidsson, som misstänker att det hamstras en del.

Men är det tomt i lådan finns det andra möjligheter att testa sig, pekar hon på. Exempelvis kan man beställa testkit på 1177 och hämta ut på apoteket.

– Men det kan man inte göra själv om man har symptom, då måste man få hjälp av någon som är frisk, säger Ann Arvidsson.

Hälsocenteralen kan också hjälpa till med PCR-tester. Framförallt vänder man sig då till kommun och regionanställda, och till personer som inte har tillgång till bank-id.

– Den mottagningen har vi uppe i Stålhagen, vid Flykting- och asylhälsovården, säger Ann Arvidsson, eftersom man ur säkerhetssynpunkt inte vill att personer med misstänkt smitta ska gå upp till hälsocentralen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!