Stor enighet om budget i miljardklassen

Det råder full politisk enighet om Hultsfreds kommuns budget för nästa år. Nästan. Det som skiljer majoritet och opposition åt, är ett anslag på 300 0000 kronor för att marknadsföra Vartaområdet.

Ekonomichefen henric Svensson presenterade nästa års budget vid kommunfullmäktiges sammanträde.

Ekonomichefen henric Svensson presenterade nästa års budget vid kommunfullmäktiges sammanträde.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-06-25 22:00

Men kvällens debatt kom att handla om en protokollsanteckning. Moderater och Kristdemokrater i fullmäktige var inte helt överens med förslaget om att skrota taxan för musikskolan, utan ville att protokollsanteckningen från kommunstyrelsebehandlingen skulle få hänga med även i kommunfullmäktige.

Något som liberalen Börje Helgesson inte gillande, utan menade att deras protokollsanteckning får hela fullmäktigeförsamlingen att verka löjlig.

Vilket förstås fick debatten att tända till ordentligt. Åke Nilsson och Lennart Davidsson från KD tillsammans med Åke Bergh och Pär Edgren från moderaterna försvarade och förklarade sitt ställningstagande med kraft. En anledning till att de var tveksamma till fri musikskola, sa de, är att musikskolan i dag inte har kapacitet att ta emot alla som vill spela.

Åke Nilsson sa dock att om musikskolan tillförts mer resurser, kunde han gå med på förslaget.

Totalt sett är dock politikerna väldigt överens om budgeten i sin helhet. Kvällens enda votering handlade om man skulle satsa 200 000 kronor eller 500 000 kronor, som socialdemokraterna ville, på att marknadsföra Min. Möjligheternas industriområde, som man börjat kalla Varta-området.

Majoriteten tycket dock det kunde räcka med 200 000 kronor, eftersom det redan finns pengar avsatta för ändamålet. Av de 38 närvarande ledamöterna, var det 20 som röstade för kommunstyrelsens förslag och 18 för S-sidans.

Budgetförslaget, om omfattar i storleksordningen en miljard kronor, presenterades av ekonomichefen Henric Svensson, som berättade att den pekar på ett resultat om 11,2 miljoner kronor på helåret och att den innehåller en del satsningar. Bland annat två nya förskoleavdelningar i Ekeberg, som kostar 4,8 miljoner. Likaså satsar man på fler nattjänster inom äldreomsorgen, och på nya tjänster i vuxenutbildningen.

På investeringssidan handlar om 139,5 miljoner nästa år. Bland annat 8,3 miljoner för inventarier till det nya biblioteket och 50 miljoner i den nya stora förskolan i Södra Ekeberg.

– Skattesatsningen kommer att behållas oförändrad, sa han, på 21 91 skattekronor.

Kommunalrådet Lars Rosander öppnade debatten för kvällen genom att berätta att förutsättningarna var goda att få ihop budgeten och få med en rad satsningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!