Ökat behov av stöd och hjälp: "Barn far illa"

Trycket ökar på individ- och familjeomsorgen i Hultsfred. "Vi ser att behovet av stöd och hjälp från socialtjänsten ökar och att barn far illa", säger sektionschefen Christina Rendahl Tuvesson.

Det finns bland annat barn som far illa på grund av våld i hemmet eller missbruk hos föräldrar.

Det finns bland annat barn som far illa på grund av våld i hemmet eller missbruk hos föräldrar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hultsfred2023-09-21 17:41

Totalt 644 anmälningar och ansökningar gjordes till individ- och familjeomsorgens sektion barn och familj under perioden januari-augusti 2023.

Det kan jämföras med 492 ärenden under samma period 2022 och 445 ärenden under samma period 2021.

– Det är betydligt fler aktuella ärenden som gäller barn som far illa, säger Per-Inge Pettersson (C), ordförande i socialnämnden.

undefined
Socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) ser utvecklingen som oroväckande.

Han ser ökningen som oroväckande. Det handlar bland annat om barn som far illa på grund av våld i hemmet eller missbruk hos föräldrar.

– Det är glädjande att vi har fler poliser som samverkar med skolan och socialförvaltningen, säger Pettersson som lyfter fram vikten av förebyggande arbete.

– Jag tycker att det är otroligt viktigt att vi gör förbättringar och samverkar för barnens bästa.

Även nämndens vice ordförande Jonny Bengtsson (S) ser med oro på utvecklingen.

– Det sista vi tar till är familjehem och LVU. Det är inte särskilt roligt att veta att det finns så många barn som far illa i kommunen, säger han.

Christina Rendahl Tuvesson är sektionschef för barn och familj inom individ- och familjeomsorgen.

– Vi ser att behovet är större. Det kommer in anmälningar men folk söker hjälp också, säger hon.

undefined
Det finns bland annat barn som far illa på grund av våld i hemmet eller missbruk hos föräldrar.

Vet ni vad ökningen beror på?

– Nej, vi har inte analyserat det. Vi får in fler anmälningar och fler som ansöker om hjälp i samhället, men jag kan inte säga att det beror på någon viss sak.

Hon berättar att kommuninvånare bland annat söker hjälp för att de behöver stöttning i sin föräldraroll. Vissa har behov av kontaktfamilj eller kontaktperson.

Sticker Hultsfreds kommun ut jämfört med andra kommuner?

– Jag har inga jämförelsetal, men jag hör med folk som jobbar i andra kommuner att det är ett ökat tryck på socialtjänsten i stort. Jag ser också vad som skrivs i media. Jag tycker inte att vi sticker ut mer än någon annan i det.

För att hantera ökningen har barn och familj ökat sin personalstyrka.

– Vi har anställt personal som började för ett par veckor sedan, och sedan har vi två tjänster ute för rekrytering. Vi har haft konsulter under tiden vi har bemannat upp för att anpassa oss för det inflöde vi har, säger Christina Rendahl Tuvesson.

– Vi har en helt otrolig personal som är jätteduktiga och jobbar på. Även att de har mycket att göra så tycker jag att de verkligen gör ett fantastiskt arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!