Jämfört med 2004 har Aspelands pastorat samma fastigheter, lika mycket personal och samma verksamhet nu som då. Samtidigt som medlemsantalet minskat med lite drygt 3 000 personer sedan 2004.
100 personer per år går aktivt ur kyrkan medan tappet i övrigt beror på att det dör fler än det föds och att folk flyttar från kommunen.
– Trots det har vi inte minskat kostymen. Det gör att pastoratets ekonomi inte håller på lång sikt, säger Marita Rosén.
Att ekonomin är ansträngd har man vetat. Men inte hur ansträngd. Svaret fick man i måndags när pastoratet, med hjälp av Linköpings stift, gjorde en simulering av ekonomin inför biskopsvisitationen i oktober.
– Kyrkans verksamhet är borta till 2030 om inget görs, säger Marita Rosén.
Det finns två vägar att gå: öka inkomsterna eller minska utgifterna.
Enligt Marita Rosén, kyrkofullmäktiges ordförande Ulla Lisedahl och kyrkorådets ordförande Margaretha Hultgren är det inget alternativ att öka inkomsterna genom skattehöjning
– Det gjorde vi så sent som förra året med sex öre, säger Margaretha Hultgren. Med tanke på inflationen, löneökningar och renoveringsbehovet av våra fastigheter skulle vi bli tvungna att öka avgiften kontinuerligt. Det är inte hållbart.
Så kvar är alternativet att spara. Spara på fastigheter, personal och verksamhet.
– Exempelvis Holland är expert på att sälja kyrkor och det är tillåtet att riva kyrkor, de måste dock avkristnas först, säger Marita Rosén. Vi måste förändra tankesättet, ha mer och annan verksamhet i kyrkan och kanske behöver inte alla församlingshem vara kvar. Vi diskuterar olika alternativ och konsekvenser. Helt enligt regelboken med information till personal och facken.
Personalen informerades under onsdagen och de förtroendevalda har redan inlett arbetet med att hitta sparförslag. Hur mycket som ska sparas vet man dock inte, än mindre hur.
– Vi har knutit till oss experter inom stiftet och rikskyrkan för att vårt beslut ska bli så klokt som möjligt, säger Margaretha Hultgren. Vi hoppas ha ett sparpaket att presentera så fort som möjligt, gärna innan årsskiftet.
– Det här kan inte dras i långbänk, inte minst med hänsyn till personalen. Ingen mår bra av ovisshet. Samtidigt som det måste göras grundligt och genomtänkt så vi skapar en hållbar ekonomi för lång tid framöver i Aspelands pastorat, säger Marita Rosén och förtydligar sparbehovet.
– Dagens vård och underhållsplan visar att våra fastigheter och kyrkogårdar måste renoveras för 24 miljoner kronor de närmaste tio åren. Det är lika mycket som vi årligen får i intäkter i form av kyrkoavgifter. Men i dag går hela vår inkomst till personalens löner.