Tors Plan ska byggas om – Storgatan stängs av

I flera år har det diskuterats och planerats för en ombyggnad av Tors Plan mitt i Hultsfred. Nu är det dags att sätta spaden i jorden.

Tors Plan, den centralaste av alla centrala platser i Hultsfred, kommer att byggas om i höst. Ett omfattande förändringsarbete ska göras, och det kommer också att påverka trafiken på gatorna runt omkring.

Tors Plan, den centralaste av alla centrala platser i Hultsfred, kommer att byggas om i höst. Ett omfattande förändringsarbete ska göras, och det kommer också att påverka trafiken på gatorna runt omkring.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-03-17 21:30

– I april kommer vi att vända oss till politiken och få ett starttillstånd, säger projektledaren Hanna Johansson på ÖSK, och får vi klartecken kan arbetet komma igång efter sommaren.

Hanna Johansson betonar att projektet ännu är i ett tidigt stadium. Innan politikerna sagt sitt och givit klartecken att dra igång, kan hon bara måla upp det hela i grova penseldrag. Men ÖSK har ändå börjat att förvarna kringboende om att jobbet är på gång. Alla fastighetsägare kring torget har fått mejl om projektet.

Det är stora förändringar som väntar mitt i centrala Hultsfred. Inte minst för trafikanterna. Planeringen inför ombyggnaden berättar om att Parkleden förbi järnvägsstationen i långa stycken får bli genomfartsleden i Hultsfred.

Storgatan kommer att stängas av mitt för Tors Plan, för att på så sätt skapa ett sammanhängande torg hela vägen från Gågatan ner till den nya lekplatsen i Köpingsparken. I stället kommer trafiken att ledas om på andra gator. För att inte trafiken ska korka igen helt, kommer det också att bli en del nya enkelriktningar för bilisterna att tänka på. Bland annat på södra Oskarsgatan som i korsningen vid Tors Plan vänder runt och knyts ihop med Storgatan, som enkelriktas söderut.

I samband med ombyggnaden kommer ÖSK också att passa på med en omfattande sanering av vatten- och avloppsledningarna under torget. När vatten- och avloppsledningarna är utbytta och klara, börjar det egentliga förvandlingsarbetet, det som syns ovan mark. 

– Det blir en stor sammanhängande torgyta, med nya sittplatser, nya planteringar och mötesplatser, säger Hanna Johansson. De gamla stora betonglådorna och sittbänkarna kommer att försvinna. 

– Men vi har för avsikt att försöka spara i alla fall några av de stora träden, de ger karaktär åt torget.

Men samtidigt pekar hon på att VA-saneringen kan ställa till det, så att fler träd än det är tänkt måste tas ner. Några av dem börjar dessutom bli gamla och dåliga och behöver tas ner av den anledningen.

Om arbetet rullar igång som det är tänkt fram på höstkanten, så kommer det att vara klart om ett drygt år eller så, tror Hanna Johansson.

Den här ombyggnaden har stötts och blötts i kommunen under flera år vid det här laget och många av idéerna bottnar i en utredning som gjordes för ett antal år sedan av arkitektstudenten Patric Wykman, under en praktikperiod i Hultsfred.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!