Stora nedskärningar på gång – måste spara 11,7 miljoner

Stora besparingar väntar i socialnämndens verksamheter. Kostnaderna ska minska med 11,7 miljoner kronor.

Alla nämnder i Hultsfreds kommun ska återkomma med besparingsförslag till budgetberedningen.

Alla nämnder i Hultsfreds kommun ska återkomma med besparingsförslag till budgetberedningen.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2023-06-08 15:32

Med anledning av det rådande ekonomiska läget har Hultsfreds kommuns budgetberedning gett alla nämnder i uppdrag att ta fram besparingsförslag.

– Vår lott är att sänka kostnaderna med 11,7 miljoner i vår verksamhet, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

undefined
"Vi ska bibehålla kvalitén, men vi ska verkligen vrida och vända på arbetssätten", säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

Han beskriver det som en "mycket stor utmaning", inte minst med tanke på att helårsprognosen för socialnämnden visar på ett underskott på 14,7 miljoner, vilket framför allt beror på ökade kostnader inom individ- och familjeomsorgen. Nämnden har redan vidtagit åtgärder för att få en budget i balans.

Vilken typ av besparingar som kan bli aktuella för att sänka kostnaderna med 11,7 miljoner kan Per-Inge Pettersson inte svara på i nuläget. Uppdraget har nyligen lämnats vidare till förvaltningen.

Hur kännbart räknar du med att det kommer att bli för personal och brukare?

– Vi ska bibehålla kvalitén, men vi ska verkligen vrida och vända på arbetssätten på olika områden.

undefined
Alla nämnder i Hultsfreds kommun ska återkomma med besparingsförslag till budgetberedningen.

Pettersson nämner att man i dagsläget är generös på ett antal områden som inte är lagstadgade, exempelvis stöttning till frivilligverksamhet, förebyggande arbete inom skolan och personlig assistans.

– Men jag säger inte att det är det som vi ska spara in på.

Alla nämnder ska presentera sina besparingsförslag, med tillhörande konsekvensbeskrivningar, på budgetberedningens dialogdagar den 6–7 september.

Årets budgetprocess har förlängts, vilket innebär att 2024 års budget inte kommer att beslutas i kommunfullmäktige förrän den 6 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!