Storsatsning på fiberutbyggnad för landsbygden – 1 000 hushåll aktuella

Bredbandsutbyggnaden med fiber på landsbygden kan ta fart på allvar inom en inte allt för avlägsen framtid. Telejätten Telia förbereder en storsatsning på landsbygden i Hultsfreds kommun. En satsning som omfattar alla områden som inte har aktiva fiberföreningar.

Hultsfred2017-06-06 11:17

– En serie informationsmöten kommer att hållas, berättar kommunens fibersamordnare Curt Tyrberg, ett i Hultsfred, ett i Virserum och ett i Målilla.

Målet med de här mötena är förstås att berätta mer om satsningen och förstås att fånga upp eventuella intressenter som kan tänka sig att haka på.

– Totalt omfattar den här satsningen 1 000 hushåll, om man räknar med fritidshusen i området, säger Curt Tyrberg.

Han hoppas att så många som möjligt hakar på möjligheten att få fiber framdraget nu. Inte minst som det gamla kopparnätet börjar sjunga på sista versen.

– Kopparnätet i vår kommun kommer att finnas kvar under 2018 också, säger Curt Tyrberg. Sedan vet vi inte vad som händer.

Telia går in i det här projektet med målsättningen att börja bygga under nästa år. Men de exakta planerna är inte klara ännu. Mycket hänger naturligtvis på anslutningsgraden.

– Det är intresset som kommer att styra när och var man börjar utbyggnaden, säger Curt Tyrberg.

Tuff konkurrens

Intresset för att bygga fiber på landsbygden har tidigare varit ganska svalt bland de stora kommersiella bolagen. Men i takt med att allt fler tätorter blir utbyggda sneglar man allt mer på landsbygden.

– Konkurrensen är tuff i branschen, säger Curt Tyrberg, och det gäller att fånga upp kunderna. Nu har turen kommit till landsbygden.

Prisbilden för att ansluta sin fastighet till fibernätet ligger kring 20 000 kronor. Strax över om man vill ha öppen fiber, strax under som man vill binda sig till Telia på två år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om