Största besparingarna på många år föreslås

Socialnämnden i Hultsfred föreslår besparingar på 18,6 miljoner kronor nästa år. Det innebär både nedläggningar och personalminskningar.

Inom äldreomsorgen ska personalen minskas med 13 heltidstjänster, enligt förslaget.

Inom äldreomsorgen ska personalen minskas med 13 heltidstjänster, enligt förslaget.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hultsfred2024-04-04 11:06

– Från två håll har vi blivit nödgade att minska våra kostnader, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

Förutom att det så kallade flyktingkontot ska fasas ut har socialnämnden fått sparkrav på 12,9 miljoner från budgetberedningen, då det ekonomiska läget tvingar kommunen att skära ner på utgifterna. Nämnden föreslår därför besparingar på sammanlagt 18,6 miljoner 2025.

– En sådan här stor besparing på cirka fyra procent är ett väldigt stort grepp som inte jag har varit med om under min tid som socialnämndsordförande, säger Pettersson som gör en jämförelse med de stora nedskärningarna för 20 år sedan.

Samtliga verksamheter inom socialförvaltningen berörs. Bland annat föreslår nämnden en nedläggning av verksamheten Stegen, som erbjuder arbetsträning och sysselsättning.

– En tredjedel av utgiftsposten för verksamheten består av hyra och värme. Det är en stor lokal som slukar mycket pengar.

undefined
"Det blir en stor utmaning", säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) om nedläggningen av Stegen.

Enligt Pettersson har man även sett att verksamheten på Stegen inte haft rätt funktion. Många deltagare har inte gått vidare till annan sysselsättning.

– Man har varit kvar väldigt många år på Stegen och så är det inte tänkt.

Det är osäkert om alla som får arbetsträning på Stegen kan erbjudas sysselsättning på annat håll.

– Det blir en stor utmaning, kanske en av de största utmaningarna i vårt sparbeting.

Även gruppboendet för funktionshindrade på Orrgränd i Virserum hotas av nedläggning. Tre personer bor där i dagsläget.

– Vi väljer den här gruppbostaden utifrån att den har sämst standard av våra gruppbostäder.

Vidare föreslås personalneddragningar med 13 tjänster inom äldreomsorgen, som har drygt 300 anställda. Pettersson menar att äldreomsorgen är bättre rustad för att klara av en lägre bemanning i dag, eftersom kommunen har satsat på moderna äldreboenden och tekniska stödfunktioner, samtidigt som personalen är välutbildad.

– Jag tror att de kommer att klara den här utmaningen. Det var värre för 20 år sedan. Likaså är vi lyckligt lottade att vi har en anhörigförening. Vi kommer att fortsätta stötta anhörigföreningen. Vi behåller också den lilla tjänsten vi har för att stötta frivilligverksamheten.

undefined
"Visst är det känslosamt", säger Jonny Bengtsson (S) om besparingarna i socialförvaltningens verksamheter.

Även inom arbete och integration samt individ- och familjeomsorgens vuxensektion ska personalen minskas. Däremot görs inga besparingar på barn- och familjesektionen. Där äskar nämnden i stället om ett tillskott på tolv miljoner.

Totalt väntas drygt 25 tjänster försvinna inom socialförvaltningens verksamheter. Nämnden räknar med att kunna minska personalen i samband med pensionsavgångar. Drygt 40 personer beräknas gå i pension under det närmaste året.

– Det blir inget allmänt varsel, utan det ska vara naturliga avgångar, säger Jonny Bengtsson (S), andre vice ordförande i nämnden.

Besparingarna klubbades igenom av en enig nämnd.

– Visst är det känslosamt, för det är ingenting som man önskar att behöva sitta och jobba med. Jag vill ändå framhålla det arbete som förvaltningen har gjort. Det har definitivt lyfts på varje sten, säger Bengtsson.

I årets budget halverades socialnämndens sparkrav, men det lär inte hända i 2025 års budget.

– Jag ser inte några möjligheter att man från budgetberedningens sida ska halvera besparingskravet, säger Jonny Bengtsson.

– Jag har samma bild som Jonny. Det är en mer allvarsam ekonomisk situation, säger Per-Inge Pettersson.

Besparingsförslagen lämnas nu vidare till budgetberedningen, sedan tas beslut i kommunfullmäktige i juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!