Stort intresse för Shetlandsponnyer

Utställning på Hultsfredbygdens ridklubb.

Hultsfred2015-10-19 07:58


Det vimlade av shetlandsponnyer på Hultsfredbyggdens ridklubb när det igår anordnades en utställning för den charmiga rasen. Under dagens lopp avverkades flera olika klasser och hela 39 ponnyer var anmälda.

Shetlandsponnyn är en av världens minsta hästraser och kommer ursprungligen från Shetlandsöarna utanför Skottland. Många beskriver ponnyn som en stor häst i litet format. Utställningen för rasen arrangerades av regionalföreningen Shetland Sydost och det var första gången som evenemanget anordnades i Hultsfred.


Under dagen hölls det flera olika klasser och i den första omgången delades ponnyerna in efter ålder och kön. Vid bedömningen poängsätts hästens typ, huvud, hals och bål, extremiteter och dess korrekthet, rörelser i skritt och rörelse i trav.

Klassvinnarna tävlade efter bedömningens slut sedan om sex olika championatstitlar: Champion föl, ungsto, unghingst, sto, hingst och valack. Dessutom utsågs bästa veteran, bästa färgade, bästa fux och bästa gångartsponny.

De kanske mest prestigefyllda titlarna att ro hem under utställningen var BEST IN SHOW och RESERV BEST IN SHOW. De utses genom att alla championatsvinnare går vidare till den så kallade BIS-ringen och där ställs emot varandra. Domaren avgör då vem som anses uppfylla bedömningskriterierna bäst och utser en vinnare och en tvåa.

Zelina v. Stal't Hunebed som ägs av Håkan Häll kammade hem både Champion Sto och reserv BEST IN SHOW och Arco v.d. Bloemhof som ägs av Maria och Tobias Zetterström, fick ta emot den allra största rosetten han utsågs till BEST IN SHOW. Dessutom vann den vackra ponnyn även Champion Hingst.


En av många som befann sig på klubben under dagen var Malin Olsson från Tulunda. Samtidigt som hon var platsansvarig för evenemanget tog hon tillfället i akt och ställde ut tre av sina fyra egna Shetlandsponnyer.

Ucent som är en av dem, blev Champion Valack och bästa gångartsponny. Det som gjort att Malin fastnat för den lilla hästrasen är deras personlighet och inställning.

- Jag tycker de är helt underbara. De är väldigt arbetsvilliga och riktiga slitvargar, förklarar Malin.

I vanliga fall kör hon med sina ponnyer i par, ställer ut dem gör hon bara för skojs skull.

Det var dock inte bara lokala ponnyer som deltog i utställningen. På plats fanns också Susan Fasth från Virestad, en riktig veteran som ställt ut hästar i 35 år. Det var till och med utställare från Blekinge och Östergötland som hade hittat vägen till Hultsfred för att visa upp sina ögonstenar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!