Stort intresse för solceller i Hultsfreds kommun

Många vill bli sina egna elproducenter. I år har 52 ansökningar om att installera solceller beviljats i Hultsfreds kommun.

Intresset för solceller är stort. Så här lång har 52 ansökningar beviljats ekonomiskt stöd för att installera solcellsanläggningar i Hultsfreds kommun.

Intresset för solceller är stort. Så här lång har 52 ansökningar beviljats ekonomiskt stöd för att installera solcellsanläggningar i Hultsfreds kommun.

Foto: Torsten Braf

Hultsfred2020-11-04 16:00

– Men det är bara ansökningar som lämnats in senast 29 februari i år, säger Hillevi Hansson handläggare på länsstyrelsen i Kalmar.

Det är 52 ansökningar som har beviljats och det är många kvar i kön som väntar på besked.

– Några av de här ansökningarna kom in redan 2018, säger Hillevi Hansson, men de flesta är från 2019, när vi hade många ansökningar. Det har varit ovanligt lång väntan för många i år, vi började inte arbeta med ansökningarna förrän i våras.

Stödet till solceller beslutas i två steg, berättar Hillevi Hansson. Först öronmärks pengar till ett visst projekt och sedan tas ett beslut att betala ut pengarna.

Mot uppvisande av kvitto i sedvanlig ordning.

Solceller börjar vid det här laget bli en ganska vanlig syn. Inte minst på landet, där vart och vartannat ladugårdstak är täckt.

Det är statliga Energimyndigheten som anslagit pengar till stödet, och länsstyrelsen som fördela pengarna. 

De här energistödet, som vi känner till det, sjunger dock på sista versen. Pengarna börjar ta slut, och sedan sista februari i år är det stopp för nya ansökningar. 

I stället kommer ett nytt stöd för omställning till grön energi. Regeringen, med stödpartierna, har anslagit pengar för en ny form av stöd till omställning till grön energi. Det nya systemet blir mer likt Rut och Rot, det vill säga genom en skattereduktion, berättar länsstyrelsen på sin hemsida. Meningen är att det ska gälla för både solceller och laddstolpar för elbilar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!