Stort steg för unik 3D-satsning
Ett enigt beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott öppnar vägen för en unik satsning på additiv tillverkning.Ett speciellt bolag ska bildas för att bli hjärtat i den här satsningen. Kommunen blir majoritetsägare med 51 procent av aktierna, och näringslivet går in på 49 procent.
Här i Stålhagskolans verkstad ska den nya maskinen få sin plats i ett eget litet hus, berättar Michael Leijonhud.
Foto: Olof Carlson
Inledningsvis kommer 12-15 företag från regionen att gå in i det nya bolaget.
Redan nu vet man exakt vilken maskin det är man vill ha. Det är tysk maskin som kostar 5,5 miljoner kronor att köpa in. Plus att man satsar runt 500 000 kronor på kringutrustning.
Dessutom kommer C-huset på gymnasiet att byggas om en hel. Den här maskinen ställer en hel del krav på både miljö och säkerhet. Det löser man genom att helt enkelt bygga ett nytt hus. Inuti det gamla.
Enligt planerna kommer inköpet att finansieras genom lån, och man räknar med en kommunal borgen.Innan det är dags att lägga en order på maskinen, måste dock kommunfullmäktige ge klartecken. Frågan kommer upp där 19 mars och sedan tar det bara några dagar innan man kan beställa.
– Sedan är det tio, tolv veckors leveranstid, säger Michael Leijonhud, som räknar med att allt ska vara klart och igångkört till augusti månad när skolorna börjar igen.
Mycket av den här satsningen handlar just om utbildning av 3D-tekniker. Det unika är att man via Makerspace får en obruten röd tråd hela vägen från förskolan upp till eftergymnasial utbildning.
– Så vitt jag vet blir vi först i landet med det, säger Michael Leijonhud.
Sedan tidigare är det klart både gymnasieutbildning och YH-utbildning för 3D-tekniker kommer att starta i höst, och redan märks det ett intresse, flera sökande finns redan trots att ansökningstiden bara har börjat.
Leijonhud berättar också att Hultsfred, som första kommun, blivit fullvärdig medlem i Arena AM, Swedish Arena for addittive Manufacturing of metals. En sammanslutning av aktörer på området.
Överhuvudtaget är det ganska ovanligt med metallprintrar i landet. Siemens i Finspång kör för fullt i 14 maskiner, men i övrigt är det mest för utbildnings och forskningsändamål på universiteten.
Näringslivet spelar förstås också en viktig roll i den här satsningen. Företagen får möjlighet till en teknikutveckling som de kanske inte skulle haft möjlighet till på egen hand.
Tanken är också att de ska kunna köpa maskintid i printern, som på sätt ska bära sina egna kostnader på lite sikt.
Grundtanken med den här satsningen är förstås att utbilda ungdomar och göra dem anställningsbara.
– När vi började satte vi målsättningen att vi skulle nå en nivå som företagen behöver, som lyfter lärandet och som skapar tillväxt, säger Michael Leijonhud och nu är vi där. Ett politiskt beslut är taget om att vi ska gå vidare tillsammans med näringslivet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!