‑ Vi ser med tillförsikt framåt och jobbar vidare för en god och stadig utbildning över hela landet, säger Ulrika Reinholdsson, kommunens länk mot utbildningssamordnarna inom vård och omsorg. Det kan inte bli bättre.
Ett år har hunnit gå sedan Hultsfreds kommun gick med i Vård- och omsorgscollege, som är en certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar. Syftet är att kvalitetssäkra utbildningen.
‑ Samverkan finns på både lokal och regional nivå, säger Jenny Granath, som är lärare på vuxenutbildningen vård och omsorg.
Och just det utökade samarbetet och den förbättrade kommunikationen som växt fram mellan arbetsgivare och skola är det som framhålls när Ulrika och Jenny ombeds nämna fördelarna med ett Vård- och omsorgscollege - vars syfte är att öka statusen och intresset för utbildningen.
En annan
stor fördel är att utbildningen numera är densamma över hela landet. Det är
viktigt, understryker Ulrika Larsson och Jenny Granath.
‑
Arbetsgivaren ska veta att en elev som gått Vård- och omsorgscollege har en bra
och gedigen utbildning, säger Ulrika Reinholdsson. Att det är lika samma överallt.
Under
året har man också fått igång en handledarutbildning. Åtta handledare från
Hultsfreds kommun är under utbildning i Västervik. Det hade lätt kunnat vara så
många som 30, men det är hård konkurrens om plasterna, så man får skynda
långsamt.
‑ Det här året har också fått oss att jobba mycket med validering. Många av de som utbildar sig har jobbat inom vården i många år, berättar Jenny Granath. De besitter mycket tyst kunskap som är viktig att ta vara på.