Tårtkalas i Hultsfred när Tors plan invigs

Tors plan är färdigbyggd och nu väntar den festliga invigningen på fredag. De 300 första personerna som kommer bjuds på tårta av Hultsfreds kommun.

Cecilia Nuñez, konditor, och Joakim Hesselgård, vd, visar var i bageriet som marsipantårtan ska bakas från och med klockan fyra på fredagsmorgonen.

Cecilia Nuñez, konditor, och Joakim Hesselgård, vd, visar var i bageriet som marsipantårtan ska bakas från och med klockan fyra på fredagsmorgonen.

Foto: Anders J Andersson

Hultsfred2023-09-21 18:00

Det ärofyllda uppdraget att leverera 300 tårtbitar till invigningen av Tors plan i morgon fredag gick till Vimmerby-företaget Guldkringlan. 

Redan för två veckor sedan började planeringsarbetet och klockan fyra natten mot fredag kommer de sex tårtbottnarna på ungefär 50x60 centimeter att få sin fyllning, topping och skäras upp i 300 jämnstora bitar. Jobbet görs av konditorn Cecilia Nuñez och produktions- och utvecklingschefen Percy Hesselgård.

Guldkringlan startade för tre år sedan av företagets VD Joakim Hesselgård och Percy Hesselgård, son och far. De äger varsin halva av bolaget. 22 personer arbetar på företaget, som omsätter 24 miljoner kronor.

Släkten Hesselgård har tidigare drivit olika bageriverksamheter i Hultsfred under flera generationer och Percy har varit i branschen i 40 år. Bland annat har han varit resande säljare och sålt fetter, socker med mera innan han blev försäljningschef och marknadsdirektör i Göteborg.

– Han har jobbat mycket med utveckling och tagit fram nya produkter. Det är ingen häromkring som känner till Percys bakgrund i detalj. Han har bland annat varit med och tagit fram fyllningen till Pågens olika bullar och varit i toppskiktet i branschens största bolag, berättar Joakim Hesselgård.

undefined
Cecilia Nuñez, konditor, och Joakim Hesselgård, vd, visar var i bageriet som marsipantårtan ska bakas från och med klockan fyra på fredagsmorgonen.

Percy Hesselgård själv var på branschmässa och kunde inte vara med på intervjun med Vimmerby tidning.

Joakim Hesselgård har en helt annan bakgrund. Han var kocken som skolade om sig inom marknadsföring och arbetade som marknadschef i Västervik när beslutet togs om att starta Guldkringlan.

– 2020 gick Vimmerby bageri och konditori i konkurs och min pappa ville väl hem så då frågade han "ska vi inte starta någonting ihop?". Jag sa upp mig från Västerviks miljö och energi och vi startade detta 2020, säger Joakim Hesselgård.

De drog igång mitt under pandemin men klarade sig tack vare att de lyckades ta hem kommunala upphandlingar för Västerviks, Vimmerby och Hultsfreds kommuner med leveranser till skolor och äldreboenden samt en upphandling till Kalmar län med leveranser till sjukhus och vårdcentraler.

– Genom upphandlingarna kunde vi hålla företaget flytande tills Astrid Lindgrens värld kom igång igen 2021/2022, de är vår största kund, och sedan har vi fått nya kunder hela tiden, berättar han.

undefined
Pernilla Eriksson, konditor och kallskänka, visar hur bitarna kommer att se ut som serveras på Tors plan vid invigningsfesten i morgon fredag.

Bland kunderna finns också livsmedelsbutiker, hotell och andra företag.

Deras butik har blivit en nyckel till framgången. Den har växt under årens lopp och där kan allmänheten köpa från hela sortimentet. Numera ingår förutom bröd och bakverk även färdigbredda mackor, sallader och matpajer. Ytterligare en butik har startats i Västervik och företaget kan tänka sig att expandera uppåt landet.

– När vi kommer på nya idéer är vi inte rädda att prova, vi tycker det är kul, säger Joakim Hesselgård.

Han berättar att en av företagets stora produkter är pizzabullar, degämnet som man jäser och bakar ut och sedan garnerar för att bli en pizza. Privatpersoner kan komma in och köpa direkt från frysen på bageriet.

I somras fick bageriet så mycket förfrågningar att de fick tacka nej till beställningar. Maskinparken räckte helt enkelt inte till för att producera mer. En utökning av verksamheten längre fram är därför inte omöjlig.

– Både jag och Percy har insikten att vi ska bygga det här företaget som en familj där vi ställer upp för varandra och har roligt tillsammans. Det är jätteviktigt för oss, förklarar Joakim Hesselgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!