Strategin: Så många ska ha bredband 2023

Nu taggas ambitionen upp. När de kommersiella backar, blir föreningarna viktiga. Målet är att 95 procent av befolkningen ska tillgång till snabbt bredband

Kommun och föreningar kommer att spela en allt vitigare roll för bredbandsutbyggnaden, sedan kommersiella aktörer dragit sig ur.

Kommun och föreningar kommer att spela en allt vitigare roll för bredbandsutbyggnaden, sedan kommersiella aktörer dragit sig ur.

Foto: Eva Jensen

Hultsfred2020-04-27 08:00

Alla som vistas i Hultsfreds kommun ska ha möjlighet att koppla upp sig på snabbt bredband. Senast 2023 ska 95 procent av hushållen ha tillgång, och 2025 är målet satt till 98 procent.

Det är en tuff målsättning som läggs fram i kommunens nya bredbandsstrategi.

För att nå dit räknar kommunledningen med att återigen bli en aktiv part. Inte minst med att ge bidrag till de föreningar som var aktiva med utbyggnaden när det begav sig. 

– Vi har gjort en hel del förberedelser, säger Lars Rosander (C). Bland annat lagt ner tomrör för fiber i samband med att Eon gjort grävningar.

– Utbyggnaden gick snabbt och bra fram till 2017, säger oppositionsrådet Tomas Söreling, men sedan gick det i stå, samtidigt som möjligheten till statsbidrag upphörde.

De kommersiella aktörer som 2012 lovade att bygga fibernät på landsbygden har dragit sig ur, och givit upp hoppet om att få lönsamhet. De områden som är kvar är dyra att fibrera, med långa avstånd och glest mellan husen.

I dagsläget har 82 procent av hushållen tillgång till fiber eller en absolut närhet till en anslutningspunkt. I tätorterna handlar det om 87 procent med närhet och 66 procent som är anslutna.

Fram till nu har nästan alla haft möjlighet via kopparnätet men Telia har aviserat att man i år kommer att lägga ner 14 telestationer i år och en nästa år. Vilket kommer att drabba 190 hushåll i kommunen när kopparnätet släcks. Det ökar också trycket på att bygga ut fibernätet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!