Strid i miljönämnden – vill pausa vindkraftbesluten

Lennart Davidssons förslag om att skjuta upp beslutet om den nya vindkraftplanen i tre år, vann gehör i miljö- och byggnadsnämnden.

Lennart Davidsson fick gehör för förslaget om att pausa beslut om vindkraftetablering i tre år. I varje fall i miljö- och byggnadsnämndens remissvar.

Lennart Davidsson fick gehör för förslaget om att pausa beslut om vindkraftetablering i tre år. I varje fall i miljö- och byggnadsnämndens remissvar.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-11-01 05:00

Lennart Davidsson (KD) tillsammans med partikamraten Folke Plejert vill vinna tid i arbetet med den nya vindbruksplanen som håller på att tas fram av Hultsfreds kommun. Tanken med planen är att peka ut vilka områden som kan vara lämpliga, och vilka som inte är det. Det ska sedan bilda ett underlag för framtida beslut om vindkraftetableringar.

I det här arbetet har miljö- och byggnadsnämnden fått tillfälle att yttra sig över det liggande förslaget. Nämnden förslag blir alltså att vila på hanen i tre år framöver, sedan Davidsson lagt fram sitt förslag om att skjuta upp beslutet om planen.

Men han stod inte helt oemotsagd. Konny Bogren (S) ville i stället att kommunen ska fortsätta jobba vidare med de förslag till vindbruksplan som finns framtagna.

Lennart Davidssons förslag om att skjuta upp beslutet i tre år, syftade till att ge alla politiker bättre med tid att läsa på och fördjupa sig i de frågor som dyker upp vid en planerad vindkraftetablering. Dels med tanke på miljöpåverkan som blir och dels om en eventuell ny lagstiftning på området och hur den kommer att påverka kommunerna.

De båda förslagen ställdes mot varandra, och resultatet blev att Davidssons förslag om att skjuta på beslutet vann, med röstsiffrorna sex mot fyra. Vilket fick S-gruppen att reservera sig mot beslutet.

Nämndens beslut är dock bara ett svar på en remiss. Vad som händer sedan, när frågan kommer tillbaka till kommunledningen återstår att se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!