KD: Valets sju viktigaste punkter

Äldreboendegaranti, rätten att välja skola och kritisk hållning till vindkraft. Det är några av de punkter som Kristdemokraterna i Hultsfred lägger fram som vallöften.

Anders Andersson, Monica Bergh och Åke Nilsson är taggade inför valet. Nu presenterar de en lista på sju vallöften som de vill jobba för.

Anders Andersson, Monica Bergh och Åke Nilsson är taggade inför valet. Nu presenterar de en lista på sju vallöften som de vill jobba för.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-08-18 16:00

Partiet går till val på en lista med sju punkter, som de hoppas ska gå hem hos väljarna. En lista som jobbats fram i partiet under det senaste året. Innehållet har stötts och blötts åtskilliga gånger, men till slut har sju punkter utkristalliserat sig och blivit till ett valmanifest.

– Vi vill införa en äldreboendegaranti, så att alla som fyllt 85 år ska få en plats i särskilt boende, eller trygghetsboende om de vill, säger Anders Andersson i partiet. 

Partivännen Monica Bergh vill också slå ett slag för ökat byggande av lägenheter för äldre, så att de kan sälja villan till någon yngre och på så sätt skapa inflyttning.

En annan viktig punkt på programmet är elevernas rätt att välja skola. Kommunala eller privata skolor ska ges samma förutsättningar. 

– Det handlar inte bara om valet mellan privat eller kommunal skola, säger Anders Andersson. Det kan också vara att någon vill välja en mindre och lugnare skola. Som till exempel Järnforsen.

Partiet redovisar också en kritisk inställning till nya vindkraftverk.

– Inte totalstopp, men en allmänt kritisk hållning, säger Åke Nilsson.

Partiet vill också slå ett slag för mer närodlat på kommunala matsedlar. Och att det ska bli möjligt för skolans elever att besöka lantgårdar för att lära sig mer om var maten kommer ifrån. Samtidigt det ökar självförsörjningsgraden.

En kommunal servicegaranti står också på listan. Tanken är att på sätt snabba upp exempelvis bygglovshanteringen.

– Vi har flera förslag om hur det ska gå till. Det ska inte behöva kosta så mycket, säger Åke Nilsson

Han förklarar att det mycket handlar om ett förenklat arbetssätt. Alla bygglov behöver inte gå genom nämnden, de enklare kan mycket väl skötas av tjänstemännen direkt.

– Så fungerar det i flera andra kommuner, säger han.

Partiet vill också se fler fritidsgårdar, på orter där det i dag inte finns. Det hoppas man kunna åstadkomma genom att stötta föreningar som vill öppna upp och ge ungdomar en meningsfull fritid. 

Samtidigt vill partiet öka de kommunala aktiviteterna tillsammans med polisen för att bekämpa brottslighet och stölder.

– Vi vill ta upp kampen med narkotikan som vi vet förekommer, säger Anders Andersson. Dieselstölder och annan brottslighet på gårdar och i villakvarter får inte bli det nya normala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!